37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moratoriu asupra efectivului de angajați în instituțiile subrodonate Guvernului. Armașu: Vom economisi 150 milioane de lei

Moratoriu asupra efectivului de angajați în instituțiile subrodonate Guvernului. Armașu: Vom economisi 150 milioane de lei

04.08.2016489 views Unimedia.info
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a decis să impună un moratoriu la efectivul de angajați în sectorul bugetar până la sfârșitul anului în toate instituțiile subordonate. Acesta este valabil și asupra spitalelor și școlilor unde există o lipsă de specialiști.

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, în așa fel se vor face economii în sumă de 150 de milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 4 % din fondul total de remunerare a bugetarilor.

„Acesta moratoriu presupune că nu va fi majorat efectivul de angajați în sectorul bugetar. Cel care este până la 1 august va fi păstrat până la sfârșitul anului. În total este vorba de 4539 de funcții vacante în insitituțiile subordonate Guvernului. Moratoriul se reflecte în toate sectoarele. Se așteaptă economii de circa 150 de milioane de lei. Scopul este de a face economii în buget și pentru a ne menține în limitele deficitului bugetar, care l-am agreat inclusiv cu FMI", a declarat Octavian Armașu.

Potrivit lui, acesta se va răsfrânge și asupra școlilor și spitalelor, însă rotația cadrelor în aceste sectoare poate continua.

Este vorba și de școli și de spitale. Practic toate instituțiile bugetare. Moratoriul nu este la angajări , ci la numărul efectiv, ceea ce înseamnă că rotația cadrelor poate continua. Unii pot pensiona, alții își pot schimba locul de muncă, iar în locul lor pot fi angajați alții. Nu a fost înghețat un loc concret, ci numărul efectiv de oameni angajați în fiecare unitate. Fiecare insituțiile trebuie să-și îndeplinească sarcinile cu numărul de oameni pe care îl are la moment.

În cadrul ședinței de Guvern unii miniștri s-au revoltat vizavi de faptul că nu vor mai putea fi angajați medici sau profesori necesari în instituțiile de profil, însă premierul a Pavel Filip i-a rugat să susțină proiectul, dată fiind criza financiară din Moldova și a promis că, după deblocarea finanțării externe, se va reveni la această decizie.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...