37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldovenii vor trebui să mai aştepte până la majorarea plafonului de garantare a depozitelor

Moldovenii vor trebui să mai aştepte până la majorarea plafonului de garantare a depozitelor

16.06.2016549 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii care îşi păstrează economiile în bănci vor trebui să mai aştepte până la majorarea plafonului de garantare a depozitelor. Autorităţile susţin că şi-ar dori să protejeze mai bine banii cetăţenilor în caz de faliment, dar se tem că nu îşi vor putea onora obligaţiile faţă de deponenţi. Îngrijorările reprezentanţilor Fondului de Garantare sunt legate de cele trei bănci aflate sub supraveghere specială. Subiectul a fost discutat în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe.

Conducerea Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar susţine că anterior a avut intenţia de a majora plafonul de garantare a depozitelor, de la 6 mii de lei, cât este în prezent, până la 20 de mii de lei. S-a răzgândit însă, după ce anul trecut Banca Naţională a instituit supraveghere specială la Moldova Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank.

Şi asta pentru că Fondul de Garantare, care se cifrează în prezent la 311 milioane de lei, este mult prea modest ca să poată despăgubi deponenţii acestor instituţii financiare.

În prezent, dacă o bancă dă faliment, deponenţii îşi pot recupera din acest fond 6 mii de lei, indiferent de suma plasată în bancă. Asta în timp ce în statele membre ale Uniunii Europene acest plafon este de o sută de mii de euro. Moldovenii ţin în băncile din ţară 35 de miliarde de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...