37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldovenii vor putea să-și achite amenzile contravenționale la frontieră

Moldovenii vor putea să-și achite amenzile contravenționale la frontieră

19.09.2017899 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii care au amenzi contravenționale neachitate și le vor putea achita la frontieră. Un ordin al Ministerului Afacerilor Interne ce conține aceste prevederi a fost publicat în Monitorul Oficial.

Amenda va fi achitată contra chitanței numai la locul constatării contravenției și agentului constatator cu drept de examinare a acestei contravenții.

Exemplu: un cetățean străin a încălcat termenul de ședere pe teritoriul R. Moldova. Acesta se află la ieșirea din țară în perioada de noapte, într-un autocar cu pasageri. Polițistul de frontieră constată contravenția și informează contravenientul despre dreptul de achitare a acesteia în mod simplificat, care presupune: recunoașterea încălcării și achitarea acesteia contra chitanței. Acest fapt va reduce timpul de staționare a autocarului cu cel puțin 30 min, necesare pentru întocmirea altor acte de procedură.

Poliția de frontieră menționează că achitarea amenzii la locul constatării contravenţiei contra chitanţă este un drept a contravenientului şi nu o obligaţie a acestuia. La fel, contravenientul păstrează dreptul de a achita amenda benevol prin ghișeele băncilor, iar dacă nu este de acord cu sancţiunea aplicată contravenientul are dreptul în termen de 15 zile să conteste decizia agentului constatator în temeiul art. 448 Cod contravenţional. Refuzul de a achita amenda contra chitanței nu constituie temei de neautorizare/interzicere a trecerii frontierei de stat.

La frontieră vor putea fi achitate amenzile constatate de Poliția de Frontieră, Biroul de Migrație și Azil, cele din domeniul ordinii publice, nu și cele din domeniul circulației rutiere.

Utilizarea chitanței de încasare a amenzii la locul constatării faptei are mai multe beneficii și facilități atât pentru contravenient, cât și pentru întregul proces contravențional, bazat pe respectarea drepturilor omului la libera circulație:
    - reducerea timpului de documentare a contravenţiei, ceea ce va permite călătorilor să continue deplasarea, inclusiv în situaţia când călătoresc cu trenul, autocarul, avionul etc, necreând dificultăţi celorlalţi pasageri aflaţi în trafic, inclusiv îl va scuti de deplasarea către ghișeele băncii pentru achitarea amenzii;
    - excluderea situaţiilor când contravenientul va fi atras în procesul de achitare silită a amenzii contravenţionale prin intermediul executorului judecătoresc, ceea ce presupune încasări suplimentare efectuate de către executării judecătoreşti;
    - micşorarea numărului de amenzi neachitate, în situațiile în care contravenientul este străin sau persoană stabilită cu traiul în stânga râului Nistru, deoarece în cazurile de lipsă de competenţă teritorială stabilită în art. 30 din Codul de executare, executorii judecătoreşti refuză executarea amenzii, fiind restituite deciziile de aplicare a amenzilor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...