37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldovenii vor fi forţaţi să-şi vândă apartamentele dacă nu vor contribui la Fondul de reparaţie a blocului în care locuiesc

Moldovenii vor fi forţaţi să-şi vândă apartamentele dacă nu vor contribui la Fondul de reparaţie a blocului în care locuiesc

21.06.2016733 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii vor fi forţaţi prin instanţă să-şi vândă apartamentele, dacă nu vor contribui la Fondul de reparaţie şi dezvoltare a blocului în care locuiesc.

Cel puţin asta prevede proiectul de lege cu privire la condominiu, elaborat şi supus consultărilor publice de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Actuala lege în acest sens urmează să fie abrogată.

Potrivit proiectului de lege, locuitorii unui bloc vor dobândi automat o cotă-parte în toate bunurile comune ale condominiului.

Totodată, documentul prevede instituirea unui Fond de reparaţie şi dezvoltare al condomiului, la care vor contribui locatarii unui bloc, dar şi societăţile comerciale care se folosesc de spaţiile comune, inclusiv de terenul aferent. Decizia privind cuantumul contribuţiei la Fond va fi luată anual.

Banii respectivi vor fi utilizaţi pentru achitarea costurilor de reconstrucţie, modernizare, reabilitare şi reparaţie a părţilor comune, în special pentru reabilitarea termică, creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. În acelaşi timp, proprietarul poate refuza să acopere cheltuielile pentru lucrări de modernizare la care el nu şi-a dat consimţământul prin vot.

„Proprietarii fondului locativ privatizat nu poartă în mod real responsabilitatea pentru proprietatea care le aparţine, nu întreprind măsuri necesare pentru întreţinerea locuinţelor proprii şi nici a spaţiilor comune din cadrul condominiului respectiv. Bugetele locale sunt nevoite să suporte cheltuieli esenţiale pentru întreţinerea fondului locativ privatizat, dar fără ca acestea să acopere toate necesităţile de reparaţii, intervenţiile fin mai mult acţiuni sporadice, haotice şi ineficiente. Şi asta în situaţia în care în proprietatea statului au rămas nu mai mult de 3% din totalul fondului locativ", se spune în nota de argumentare a proiectului.

Potrivit proiectului, în cazul în care un proprietar nu a plătit, nici măcar parţial, sumele datorate conform cotei de participaţie pentru o perioadă de 6 luni, iar întârzierea durează mai mult de 3 luni, ceilalţi locatari îi pot cere înstrăinarea locuinţei. Cererea de înstrăinare se va aproba cu cel puţin două treimi din voturile tuturor proprietarilor.

Dacă proprietarul nu îşi îndeplineşte obligaţia de a înstrăina apartamentul în termen de 6 luni, decizia cu privire la vânzarea la licitaţie se ia de către instanţa de judecată.

Proiectul prevede care pot fi bunurile comune ale condominiului: terenul aferent clădirii, clădirea propriu-zisă, fundaţia, locurile de trecere, scările, coridoarele, reţelele de alimentare cu apă şi canalizare, electrice, de comunicaţii electronice, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivniţele, destinate folosinţei comune; boxele, spălătoria, uscătoria, ascensorul, interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă, centrala termică proprie a clădirii, tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere, structura de rezistenţă, faţadele, acoperişul, terasele, curţile, grădinile şi căile de acces amplasate în limitele terenului condominiului, precum şi alte spaţii din clădire care nu aparţin proprietarilor în exclusivitate.

Data limită până la care acest proiect de lege va fi supus consultărilor publice este 30 iunie. Ulterior, documentul va fi discutat de Guvern, apoi va fi supus votului în plenul Parlamentului.

Comentarii

  1. Valeria spune:

    Oameni buni,unde,in ce groapa.ne imping cei de la Guvern???!!!! Deacum au mai inventat inca o metoda de stoarcere de bani!!!….Cum sa-mi ee apartamentul,kistigat prin sudoare si sinjele propriu si sa ma oblije sa achit pentru ceiea ce nu-mi apartine???!!! Ori o sa socoate kiti centimente de tavi comune de apa si gaz im revine,sau kiti centimentre din trotuarul de linga casa imi apartine???!!! Cum zic rusii-БРЕД ПОЛНЕЙШИЙ!!!…Da.eu as mai adauga-deacum nici nu mai stiu ce sa faca ca sa recupereze miliardul furat !!!!..Vai si amar de tarisoara noastra si de noi,locuitorii simpli….

  2. Alexei spune:

    Ideia este foarte buna, din motiv ca multe case vechi sunt intr-o stare deplorabila, acesta legea va permite reparatia acestor blocuri. Problema principala consta: Cine o sa gestioneze bani care vor fi incasati de la locatari-> Daca primaria sau DGLC atunci , bani vor fi utilizati ineficent si fara transparenta. O esire din situatie este fondarea organizatiilor obstesti, fiecare bloc de locuit trebuie sa se supuna la una din organizatii, care aceste la rindul lor vor avea grija ca sa se efectueze toate reparatiile necesare. Este o nuanta, atribuirea la una din organizatii se efectuiaza in baza acordului majoritati de locatari, cu dreptu de a se schimba de la o organizatie la alta pe viitor.

  3. Zumzi spune:

    Ideia poate si este pozitiva, dar nu pentru realitatea din Moldova. Populatia este saraca vai de capul ei si supravetuieste cum poate. Legea nu poate sa-i faca pe cei saraci bogati, daca nu ai posibitati – traiesti si in bordei. Si inca un moment – la noi nu exista cetateni care au acces la mijloace obstesti sa mai fie si cu cinste, stiut lucru se fura ca in codru. E destul sa mai facem o gramajoara de bani ca sa mai fim o data amagiti. Trist de tot

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...