37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldovenii prind gustul economisirii pe termen mediu, depozitele de peste 1 an s-au dublat

Moldovenii prind gustul economisirii pe termen mediu, depozitele de peste 1 an s-au dublat

21.01.2013738 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii prind gustul economisirii pe termen mediu, depozitele de peste 1 an s-au dublat

Volumul depozitelor în lei cu scadenţa mai mare de un an a urcat la 387 milioane de lei în luna decembrie 2012, o valoare aproape dublă faţă de luna ianuarie, cînd depunerile la termen s-au cifrat la 195 milioane, comunică MOLDPRES cu referinţă la date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Ponderea depozitelor pe termen de peste un an s-a ridicat în ultima lună a anului la 37,1 la sută, mult peste nivelul de la începutul anului, de 17,7%. Cele mai multe economii pe termen mediu şi lung se fac pe o perioadă de la 1 an pînă la 2 ani. Astfel, din peste un miliard de depozite la termen în monedă naţională constituite de populaţie în decembrie, 305 milioane au fost depuse la bancă pe un termen de la 1 an la 2 ani.

Economiile "lungi" în lei moldoveneşti pe termen de la 2 la 5 ani s-au majorat cu aproape o treime şi au ajuns la 71 milioane de lei în decembrie, potrivit datelor BNM.

Ponderea depozitelor pe termen mediu şi lung este încă scăzută, însă băncile oferă dobînzi peste medie pentru a atrage clienţii. Rata ponderată a dobînzii la depozitele de peste un an în decembrie a fost de 10,97%, iar la cele peste 5 ani - 12,82 la sută, la o medie per total depozite la termen de 9,90 la sută.

Dobînda la depozite s-a menţinut la acelaşi nivel pe parcursul anului trecut, de 9,90 la sută, arată datele Băncii Naţionale.

Populaţia a preferat să constituie economii în monedă naţională, suma depozitelor în lei moldoveneşti în decembrie a fost de 1,04 miliarde de lei, în timp ce depunerile la termen în valută s-au ridicat la echivalentul a 872,6 milioane de lei.

Deşi economiile pe termen de peste un an sînt în creştere, depunătorii mai continuă să fie precauţi atunci cînd este vorba de termenul de păstrare a banilor în bănci, 62,8 la sută din depozitele în lei au fost constituite în decembrie pe un termen de pînă la 1 an, notează MOLDPRES.

Comentarii

  1. tatiana spune:

    Da, sarmanii de ei, cu suguranta nu stiu cum sunt protejate aceste mijloace banesti de catre bancile din RM. Plafonul de garantare este de 6000 lei, pe cind in Rominia de 50 mii euro!!!Va dati seama ce garantie aveti in RM!!!Dar, moldovenilor le place riscul!!asta o stim cu totii!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...