37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldovenii au rămas fără dreptul de a se pensiona anticipat. Modificările, deja în vigoare

Moldovenii au rămas fără dreptul de a se pensiona anticipat. Modificările, deja în vigoare

10.01.20182.267 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cetățenii Republicii Moldova nu vor mai avea posibilitatea de a cere să se pensioneze anticipat. Asta după ce Legea cu privire la sistemul public de pensii a fost modificată, iar noile prevederi au intrat deja în vigoare.

Articolul 151 din legea sus menționată, prevedea dreptul persoanelor, care au realizat stagiul complet de cotizare, de a solicita stabilirea anticipată a pensiei pentru limită de vârstă, cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi şi femei.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, a dezaprobat și s-a expus categoric împotriva propunerii de a abroga acest articol.

CNSM menționa că, actualmente acest drept este aplicabil doar pentru bărbaţi, fapt ce creează condiţii de discriminare în raport cu femeile. Situaţia menţionată putea fi evitată, dacă la etapa modificării legislaţiei în domeniul pensiei se efectua o analiză profundă a aplicării dreptului în cauză. Aceasta ar fi condus, iremediabil, la elaborarea unei norme legale care ar fi exclus discriminarea produsă.

La situaţia din 1 octombrie 2017 de dreptul la pensie anticipată beneficiau 6020 persoane.

„Excluderea în anul 2018 a dreptului la pensie anticipată şi elaborarea unei noi reglementări la acest capitol în termen de 6 luni după intrarea în vigoare a legii nu este o soluţie. O bună parte din persoanele eligibile în condiţiile actuale ale legii nu vor mai putea să beneficieze de acest drept, fapt ce va provoca o revoltă social", s-a expus CNSM.

Comentarii

  1. Cucu Svetlana spune:

    Eu personal sunt o persoana descriminata in acest doemniu su am solicitat sa fie examinata situatia atunci cind femeile nascute intr-o perioada anumita de timp nu au virsta standart de iesire la pensie. Acum in loc sa modifice art.15 incluzind virsta reglamentata de iesire la pensie a femeiolor, au decis sa lipseasca de acest drept si barbatii-egalitate de gen si echitate, decit sa dam drept si femeilor, mai bine ii lipsim si pe barbati. Aceasta este democratia si apararea sociala a cetatenilor, or se platesc prea multi bani pentru aceasta categorie de pensie.Unde sunt acum persoanele, care au elaborat aceasta prevedere a legii si ne-au convins ca este foarte buna reforma pensiei.
    Acum voi aborda alt aspect al reformei de pensionare: eu sunt nascuta in iunie 1961. Dupa regula veche urma sa ies la pensie la iunie 2018. Daca se adaoga cite 6 luni pentru fiecare an din anul 2017, eu urma sa ies la pensie in decembrie 2018( 6 luni pentru anul 2017,dar pentru care perioada sa mai adaoas 6 luni-se primeste ca pentru 6 luni adaose sa mai adaos perioda anului 2019 ), dar am primit raspuns de la organe competente ca am dreptul la pensinare la iunie 2019. Unde sunt studentii care pot citi si gindi ce citesc, sau mai bina sa poata aplica prevederile legii la conditii pentru oamenii normali.
    Cer scuze, dar sunt indignata de „marea grija”, care ne-o poarta nu stiu cine.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...