37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldovagaz va fi obligată să aibă contract de import a gazelor pe zece ani

Moldovagaz va fi obligată să aibă contract de import a gazelor pe zece ani

14.01.2013949 views adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovagaz va fi obligată să aibă contract de import a gazelor pe zece ani


    Pentru prevenirea crizelor, furnizorii de gaze vor trebui să deţină contracte de procurare pentru o durată mai mare de zece ani prevede un proiect de lege promovat de Ministerul Economiei
    Pentru asigurarea securităţii energetice şi prevenirea unor crize de tipul celor din anul 2006 sau 2009, autorităţile intenţionează să modifice legea cu privire la gazele naturale, în conformitate cu directivele UE.                   

    Printre inovaţiile propuse se numără introducerea obligativităţii pentru companiile din sector de a avea contracte de procurare a gazelor pentru o durată mai mare de zece ani. Autorii proiectului consideră ca este necesară şi introducerea noţiunii de „situaţie excepţională pe piaţa gazelor“, care ar putea fi determinată de diminuarea cu 20% a volumelor de metan importate, sau „de apariţia unor temperaturi extrem de joase la nivelul întregii ţări sau în anumite regiuni, care conduc la un consum excesiv de gaze“. Documentul prevede crearea unei comisii speciale şi o listă a consumatorilor ce ar urma să fie deconectaţi în astfel de situaţii, pe primul loc fiind instituţiile publice, după care centralele termice şi apoi spitalele, şcolile şi populaţia.

 „RISCĂ SĂ RĂMÂNĂ DOAR PE HÂRTIE“

    „Introducerea acestor elemente noi este în concordanţă cu prevederile Directivei 2004/67/CE, însă, din punct de vedere practic, capacităţile Republici Moldova sunt destul de limitate pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze a consumatorilor. Prin urmare, schimbările riscă să rămână doar pe hârtie“, susţine Ion Muntean, expert în securitate energetică. O altă modificare este la capitolul evidenţă şi măsurare a fluxurilor de gaze naturale. Conform proiectului de lege, se propune trecerea de la evidenţa lunară la evidenţa la fiecare oră, zi şi lună. Ion Muntean constată că deşi schimbarea este una binevenită, aceasta nu este în concordanţă cu directivele UE, dar şi cu alte prevederi ale documentului. „Astfel, chiar dacă proiectul prevede că pentru consumatorii casnici cheltuielile legate de procurarea, verificarea metrologică, instalarea, exploatarea, întreţinerea, repararea şi înlocuirea echipamentelor de măsurare a consumului de gaze le suportă operatorul reţelei de distribuţie, un alt alineat le exclude. Într-un alt articol, aşa-zisele contoare electronice, care permit înregistrarea orară, ar urma să fie instalate din contul consumatorului. Ţinând cont de costurile destul de mari ale echipamentelor electronice în comparaţie cu cele simple, ar fi corect ca aceste cheltuieli să se introducă în tariful pentru gaze“, consideră Ion Muntean.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...