37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Moldova ar putea să profite de criza din Zona Euro, dar cu câteva condiţii

Moldova ar putea să profite de criza din Zona Euro, dar cu câteva condiţii

06.01.20121.407 views
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldova ar putea să profite de criza din Zona Euro, dar cu câteva condiţii

 

Actuala criză din Europa nu ameninţă Moldova. De această părere este fostul premier al Moldovei, în prezent om de afaceri, Ion Sturza. Potrivit lui, ţara noastră este o zonă financiară neînsemnată pentru piaţa europeană. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea Fabrika.

"Moldova este atât de mică, atât de subdezvoltată şi atât de puţin cuplată la economia internaţională şi în special la pieţele de capital, încât criza o să meargă încolo-încoace şi nici n-o să ne atingă pe noi", susţine Ion Sturza.

Mai mult, spune fostul premier, Moldova ar putea să profite de criza din Zona Euro. "Pieţele tradiţionale vor altă structură de produse, care sunt mai puţin sofisticate, mai puţin scumpe, din simplul motiv că se doreşte să se consume mai raţional şi mai ieftin. Şi caută loc de producţie sau de oferire a serviciilor în zonele unde sunt costurile relativ mai mici. E cazul Moldovei", explică acesta.

Dacă teoretic pare posibil, realitatea este cu totul alta. "Republica Moldova astăzi nu este cel mai fericit loc pentru investiţii. Este o piaţă destul de mică, o economie marginală. Nu avem capacitatea de absorbţie a produselor respective, nu avem nici acest avantaj de a avea o forţă de muncă destul educată sau pregătită pentru a fi încadrată în proiecte noi", punctează Sturza.

Totuşi, în opinia fostului şef al Guvernului, există o soluţie: "Eu am un singur apel pentru businessul din Republica Moldova şi l-am avut de 20 de ani: ieşiţi la lumină, deveniţi transparenţi. Şi atunci puteţi să mizaţi pe investiţii normale, pe suportul băncilor, pe o piaţă de capital dezvoltată. Atâta timp cât o să fiţi ascunşi prin off-shore-uri, prin tot felul de scheme, nu se va întâmpla nimic".

Comentarii

  1. Dumitru spune:

    Ce fel de transparenta sau suport din partea bancilor? Cit e rata profitabilitatii buseniss-ului in Moldova? Iar cit e rata dobinzii in banci? Eu cred ca nu antreprenorii trebuie sa faca ceva, ci anume guvernul. El e responsabil de tot ce se intimpla pe piata.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...