37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Modul de calculare a concediilor suplimentare

Modul de calculare a concediilor suplimentare

03.02.2016 29.378 views

Mihai Popovici, Contabil
(1 voturi, medie: 4,00 din 5)
Se încarcă...

Întrebare:
În cazul în care o persoană apropiată a unui angajat a decedat, angajatul va putea beneficia de concediu suplimentar? Cum se va calcula acest concediu?

Răspuns:

Conform articolului 121 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154 din 28.03.2003, angajații pot beneficia de concediu suplimentar în mai multe cazuri, cum ar fi cei care lucrează în condiţii vătămătoare, nevăzătorii şi tinerii în vârstă de până la 18 ani, salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale etc.

Totodată, în articolul 121, alineat (5) din Codul muncii, se face trimitere și la convenţiile colective, la contractele colective sau cele individuale de muncă unde de asemenea pot fi prevăzute şi alte categorii de salariaţi cărora li se acordă concedii de odihnă anuale suplimentare plătite, precum şi alte durate (mai mari) ale concediilor decât cele specificate în cod.

Respectiv, în articolul 11 al Convenţiei colective (nivel naţional) nr. 2 din 9 iulie 2004, la prezentarea actelor respective, salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri:

 • căsătoria salariatului - 3 zile;
 • căsătoria copilului salariatului - 1 zi;
 • înfierea copilului - 1 zi;
 • decesul părinților, socrilor, soţului (soţiei), copilului - 3 zile;
 • decesul fratelui/surorii; bunicului/bunicii - 1 zi;
 • părinţilor care au copii în clasele I şi II - 1 zi la începutul anului şcolar şi 1 zi la sfârşitul anului şcolar;
 • încorporarea în rândurile Armatei Naţionale a membrului familiei - 1 zi.

Concediul menţionat mai sus se acordă strict în timpul survenirii evenimentului şi nu poate fi transferat în altă perioadă.

În articolului 13 se menționează că sub incidenţa Convenţiei cad toate unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică. Concediul anual suplimentar plătit este un drept garantat și de Constituție, prin articolul 43 aliniat (4), în care se menționează că caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sînt garantate.

Conform punctului 6, aliniat 2) al Hotărîrii Guvernului nr. 426 din 26.04.2004 privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu, pentru alte cazuri prevăzute de legislaţie, de convenţiile colective şi/sau contractele colective, precum şi cele individuale de muncă, când lucrătorilor li se garantează salariul mediu pe durate de timp exprimate în zile lucrătoare, salariul mediu se calculează pe o zi lucrătoare, conform programului de muncă stabilit la întreprindere.

Potrivit punctului 10 din hotărârea menționată, salariul mediu pe o zi lucrătoare se calculează prin împărţirea salariului pe 3 luni, în care se includ toate formele de cîştig şi compensaţii, precum şi salariul păstrat pe durata deplasărilor, la numărul zilelor efectiv lucrate în această perioadă (inclusiv prestaţiile în zilele de odihnă şi cele de sărbătoare).

Exemplu:

La data de 29 decembrie, angajatului X i s-a acordat 1 zi de concediu suplimentar în legătură cu decesul bunicului său. În luna noiembrie acesta a avut un salariu de 3230 lei, în octombrie - 3112 lei, în septembrie - 3225 lei. Care va fi salariul pentru 1 zi de concediu suplimentar al angajatului X?

Rezolvare:

Luni / Indicatori

Salariu lunar calculat (brut)

Zile lucrate

septembrie

3225

22

octombrie

3112

22

noiembrie

3230

21

total

9567

65

Calculăm salariu mediu pentru 1 zi de muncă (salariu total/zile lucrate) = 9567 / 65 = 147,18 lei

Prin urmare, angajatul va primi un salariu de 147,18 lei pentru o zi de concediu suplimentar.

De menţionat că concediile de odihnă anuale suplimentare plătite reprezintă venituri pentru beneficiarii acestor concedii. Respectiv, din totalul lor se vor calcula contribuțiile de asigurări sociale (23% și 6%), primele de asigurări medicale (4,5% și 4,5%), precum și impozitul pe venit la sursa de plată.

Totodată, la deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor vizate de către entitate, este necesar să se țină cont de prevederile art. 24 alin. (1) din Codul fiscal, potrivit căruia se permite deducerea cheltuielilor ordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul anului fiscal, exclusiv în cadrul activităţii de întreprinzător.

Comentarii

 1. ghenadie negara spune:

  buna ziua. nu vreau sa fiu rautacios, insa, in asemenea cazuri este necesar a stabili daca salariatii cad sub incidenta conventiei colective invocate. astfel, in conformitate cu art. 38 (5) CM al RM „Sub incidenţa convenţiei colective cad salariaţii şi angajatorii care au împuternicit reprezentanţii lor să participe la negocierile colective, să elaboreze şi să încheie convenţia colectivă în numele lor, autorităţile publice în limitele angajamentelor asumate, precum şi salariaţii şi angajatorii care au aderat la convenţie după încheierea acesteia.” mersi de intelegere

  1. Mihai spune:

   Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 2 din 9 iulie 2004, este o convenție de NIVEL NAŢIONAL, semnată de Guvern, Patronate și Sindicate. Adică, dacă e semnată de Guvern, este semnată în numele tuturor cetățenilor RM. Totodată, în articolul 13 al acestei Convenții este menționat: „Sub incidenţa prezentei Convenţii cad toate unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică.” Altceva este în cazul unei convenții de nivel ramural, la care poți adera sau poți să nu aderi

  2. Cires Elena spune:

   Catre Mihai – faptul ca aderarea la Conventiile colective (indiferent de tipul conventiei) se face prin reprezentare si ca nu Guvernu-i reprezentantul salariatilor – este expus prin normele Codului Muncii: art. 16 (2), 20 (1) si (2), 27 (4), 35 (1), 38 (5). Succese!

 2. ghenadie negara spune:

  presupun ca ati inteles bine ce am scris. eu personal n-am imputernicit guvernul sa semneze din numele meu. in conformitate cu CM al RM „Convenţia colectivă este un act juridic care stabileşte principiile generale de reglementare a raporturilor de muncă şi a raporturilor social-economice legate nemijlocit de acestea, care se încheie de către reprezentanţii împuterniciţi ai salariaţilor şi ai angajatorilor la nivel naţional, teritorial şi ramural, în limitele competenţei lor.” diferentele dintre tipurile de conventii, mai bine zis concluziile pe care le faceti in acest caz le las pe seama dstra. ori, cind aveti dubii la aplicare, va recomand sa consultati si pozitia organului oficial responsabil de respectarea normelor in acest sens- vorbesc de inpectia muncii la situatia data. va doresc succese in continuare.

  1. Ana spune:

   Sa inteleg dnu Negara de la dvs. ca daca nu avem semnata la intreprindere nici o conventie colectiva, dar nici nu avem nici una ramurala si nu sintem membrii sindicatelor, patronul poate refuza sa-mi acorde aceste concedii suplimentare? si este legal acest refuz?

  2. ghenadie negara spune:

   presupun ca in aceste cazuri angajatorul poate refuza acoradrea concediilor platite

  3. Ana spune:

   Ghenadie, presupuneti sau sînteţi sigur că angajatorul poate refuza ? în baza la ce concret? fiind angajator şi ne dorind cheltuieli suplimentare trebuie să am o baza sigură

 3. Maria spune:

  Stimati colegi, eu nu va inteleg de tot. Da, noi trebuie sa fim din partea conducerii, dar trebuie sa ne gindim si la noi, ca si noi putem nimeri in aceasta situatie, ca asta este viata. De ce dati motive si porniti discutii acestea ca intreprinderea poate refuza concediii suplimentare??
  Deci dupa cum citim din articol este clar ca in COnstituitie este scris ca convetia este obligatorie oricare ar fi ai. In Convetia la nivel national este metionate aceste tipuri de concedii suplimentare si ca sub incidenta acestei convetii cad toate entitatile. Si codul muncii mai face referiri la conventii. Ce tot cautam nod in papora. De ce sintem asa de rai cu noi insasi? In loc sa ne sustinem unul pe altul, dar noi facem invers. Eu inteleg ca citi oameni atitea pareri (si accept critica obiectiva), dar uneori trebuie sa ne amintim de un proverb: taceai filosof ramineai. Va urez o zi buna, si succese in toate. Si mai multe articole si comentarii pozitive, ca si asa viata noastra nu este usoara.

 4. ghenadie negara spune:

  proverbe, proverbe….
  suntem noi toti filosofi, cind mergem la medic, cind ne opreste politia rutiera, cind avem control de la pompieri, etc….. numai moldovanu se vaita ca ii greu, da face nunta de milioane. noi avem ceia ce avem, ptr ca nu citim pina la urma (ori nu citim de fel), inclusiv si constitutia, da credem, credem, credem…. ehhh, cit de mult doresc sa fi gresit D.Cantemir despre moldoveni….dar, inafara de faptul „că-s credincioși și ospitalieri”, nu prea gasea nimic de spus de bine. daca va plac lozinci, atunci cea mai buna la ziua de azi este: Invatati, invatati si iar invatati!!! o zi frumoasa la toti. PS nu o luati de rau, luati-o ca o dscutie… poate filosofica. cum spunea N.B. „Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.”

  1. aaa spune:

   Dar cine imi spune daca modalitatea de calcul e aceasi ca la concediu annual de odihna sau asa cum e aratat in exemplul de mai sus

 5. aaa spune:

  Ati vorbit aici toti intraiurea a fsiom i ni aciom, da iata nimeni nu a tras atentie la exemplul de mai sus cai levii si nui corect calculul, halal de voi numai vorba

  1. Petru spune:

   NU vad nici o greseala , va rog sa indicati si explicati concret

  2. Super contabil spune:

   Dvoishniki! Este corect, lipseste o coaloana intreaga la acest exemplu. Calcul este eronat.

  3. Petru spune:

   puteti sa spuneti concret, cineva ceva unde si ce gresit, ca eu ma uit si nu vad unde este eroarea, este aritmetica gresita? sau formula? sau ce?

  4. Petru spune:

   supercontabil, atrageti atentia ca trebuie de calculat salariu mediu pe zi lucratoare dar nu pe zi calendaristica, ca atunci intradevar mai trebuie inca o coloana, asa ca ori spuneti unde este concret eroare, ori nu faceti pe oamenii „Dvoishniki”, ca sa nu ne duceti in eroare pe noi

  5. Super contabil spune:

   Doar eu nu sunt ma amestec, doar prin greutati se va scoate adevarul. 🙂

  6. aaa spune:

   E gresit exemplul oameni dragi, Art. 11. – La prezentarea actelor respective, salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri: zile lucratoare asa, dar cum imi explici cind e simbata sau duminica se primeste ca nui achiti la salariat sau cum explici Art 11 prim la nasterea copilului tata beneficiaza de concediu suplimentar dar acolo sint zile calendaristice deja. trebuia exemplu sa fie diversificat da nu sa duca lumea in eroare

  7. Mihai spune:

   Stimati colegi, eu nu am dus pe nimeni in eroare, eu am raspuns concret la intrebarea pusa si exemplu sa facut tot in baza intrebarii respective. Intrebarea se refera la zile lucratoare si rapspunsul a fost efectuat pe calculele la zile lucratoare. Insa daca nu ati citit sau ati interpretat gresit nu insemna ca exemplul este gresit. Va rog pe viitor sa fiti mai atenti ca nu poate o intrebare sau un articol sa cuprinda toate cazurile posibile. Supercontabil inteleg ca nu puteti indica concret care este greseala , ati fost dusi pe val. Succese tuturor, si spor la munca. Si nu uiti de ziua de azi 1 aprilie 🙂

  8. Super contabil spune:

   Aliantsul este devina)) Duc lumea in eroare.

 6. svetlana spune:

  Buna ziua am asa o intrebare:Sint angajata din 1 martie primele luni salariu a fost de 2470 lei,urmatoarele de 2730 lei,desigur oficial cu impozite platite la stat la incepultul lunii august trebuie sa ies in concediul de maternitate in a 30 saptamina fe sarcina ce indemnizatii mi se va plati la nastere si cit lunar si pe ce durata ca nui clar doi sau trei ani cum se calculeaza? multumesc mult.

 7. Ecaterina spune:

  Si totusi care e modalitatea de calcul al concediului suplimentar? E la fel ca la calcului concediului anual?

 8. svetlana spune:

  buna ziua,spunetimi va rog cite zile de concediu neplatit are dreptul angajatul,daca pina acum avea dreptul la 60de zile

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...