37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Modificările la Legea cu privire la comerțul interior îi vor ajuta pe agenți economici să economisească 37 de mln de lei

Modificările la Legea cu privire la comerțul interior îi vor ajuta pe agenți economici să economisească 37 de mln de lei

01.08.2016448 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenții economici din Republica Moldova vor economisi până la 37 de milioane de lei grație modificărilor la Legea cu privire la comerțul interior, intrate în vigoare pe 20 iulie curent. Declarația a fost făcută de managerul de proiect din cadrul GBM, Lily Begiashvili, într-o conferință de presă, unde a menționat că Banca Mondială va continua să susțină simplificarea procedurii de comerț interior în țara noastră.

"Această reformă va avea un impact economic imediat. Până acum, autorizațiile pentru comerț erau o platformă bună pentru corupție, așa, suntem siguri că fenomenul corupției se va reduce la minimum. Banca Mondială va susține în continuare comerțul interior, prin implementarea unui ghișeu unic care va simplifica și mai mult această procedură de comerț", a spus Begiashvili.

Potrivit modificărilor la Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerțul interior, antreprenorii din Republica Moldova vor putea deschide o afacere în domeniul comerţului în doar o zi, după depunerea notificării la autoritatea publică locală sau în 15 zile dacă activitatea acestora implică anumite riscuri pentru viața și sănătatea consumatorilor, perioadă în care autoritățile competente, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) sau Centrul Național pentru Sănătate Publică (CNSP) vor efectua investigațiile de rigoare.

"Scopul acestui concept este de a simplifica lansarea unei afaceri în Moldova în comerț prin înlocuirea acelei autorizații din comerț prin simpla notificare la sediul primăriei. Asta prevede să simplificăm procesul de inițiere a afacerii. În aceste condiții, agentul economic face cunoștință cu cerințele organelor de supraveghere a pieței, li se conformează, iar când e gata merge la sediul primăriei pe care o informează că e gata să lanseze afacerea", a subliniat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

În prezent obținerea unei autorizații în comerț durează peste 2 luni și dosarul depus la primărie conține circa 7 acte permisive, eliberate de diferite autorităţi. Trecerea la sistemul de notificări va permite agenţilor economici interacţiunea doar cu Primăria, care la rândul ei va transmite, prin ghişeul unic, tuturor instituţiilor informaţii despre noul comerciant.

Eficientizarea procesului va reduce numărul de documente necesare obţinerii autorizaţiei, de la 7 la 1, reducerea numărului de controale de la 5 la 1 control.Toate procedurile vor fi realizate prin intermediul unui software specializat - e-Comerț interior, care va optimiza esențial procesul de inițiere a activității în comerț.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...