37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Modificări la Codul Muncii: patronul nu va mai trebui să-şi motiveze decizia de concediere a angajatului?

Modificări la Codul Muncii: patronul nu va mai trebui să-şi motiveze decizia de concediere a angajatului?

13.12.20161.542 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În cadrul ședinței din 9 decembrie 2016, reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Sindicatelor, Patronatelor, mediului de afaceri și experți din Lituania, au dezbătut un șir de modificări care urmează să fie propuse spre examinare ulterioară factorilor de decizie.

Astfel, în cadrul dezbaterilor, s-a pus în discuție modificarea ce vizează anularea obligației angajatorului de a motiva decizia de concediere a angajatului pentru rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, anunţă Consiliul Economic al prim-ministrului pe pagina sa web.

Alţi participanţi la dezbateri au recomandat ca angajatorul, în momentul în care decide că angajatul a picat perioada de probă, să motiveze în scris decizia de neprelungire a contractului individual de muncă. În acest fel, angajatul va avea posibilitatea să conteste în instanța de judecată refuzul motivat al angajatorului.

Potrivit altor păreri din cadrul grupului de lucru, impunerea prin lege a angajatorului să motiveze desfacerea contractului individual de muncă poate conduce la practica muncii neformale. Propunerile finale se vor regăsi în documentul decizional ce va fi expediat ministerelor pentru examinare.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii grupului de lucru pentru modificarea Codului Muncii au mai dezbătut și propunerea potrivit căreia angajatorul nu poate concedia angajatul din motivul necorespunderii funcției fără decizia comisiei de atestare. S-a decis necesitatea adoptării unui Regulament ce va determina statutul juridic al comisiilor de atestare.

O altă prevedere ce a generat discuții a fost definirea clară în Codul Muncii a tot ceea ce înseamnă Încălcare Gravă a obligațiilor de muncă. Din motiv că acest subiect este unul foarte sensibil, membrii grupului au convenit ca în documentul final să fie anexată o listă exhaustivă a tuturor încălcărilor grave, în urma cărora angajatorul poate concedia angajatul.

Următoarea parte a propunerilor privind modificarea Codului Muncii se referă, pe lângă altele și la reglementările cu privire la garanțiile stabilite persoanelor ce folosesc concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 6 ani. Ședința ulterioară este programată pentru 16 decembrie 2016.

Proiectul de modificare a Codului Muncii va fi elaborat de Guvern, după care va fi remis Parlamentului pentru adoptare. Modificările sunt consultate atât cu partenerii sociali, mediul de afaceri cât și experți internaționali.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...