37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Modificări importante la Legea privind ZEL. Guvernul vrea să înceteze mandatul de drept al tuturor administratorilor și să numească alții în loc

Modificări importante la Legea privind ZEL. Guvernul vrea să înceteze mandatul de drept al tuturor administratorilor și să numească alții în loc

02.11.2016254 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a venit cu mai multe propuneri la o inițiativă legislativă a doi deputați privind modificarea Legii privind Zonele Economice Libere. Important este că atunci când va intra legea în vigoare va înceta mandatul de drept al al tuturor administratorilor principali ai ZEL, iar în locul lor vor fi numiți alții, de către Ministerul Economiei. Totodată, termenul de expirare al Zonelor Economice Libere se propune a fi majorat - de la 28 decembrie 2025 la 28 decembrie 2035.

Ministerul Economiei a avizat pozitiv proiectul de lege a doi deputați privind zonele economice libere, dar a venit și cu propuneri de completări importante. Astfel, dacă acestea vor fi acceptate, iar legea va fi votată în redacția actuală, la o lună de la intrarea ei în vigoare toți administratorii principali ai Zonelor Economice Libere din țară vor pleca din funcție. În locul acestora, Ministerul Economiei ar trebui să organizeze concursuri și să angajeze alții.

În același timp, se modifică termenii în care agenții economici, rezidenți ai Zonelor Economice Libere, pot beneficia de scutiri la impozite. Dacă suma prevăzută în Codul fiscal este investită suplimentar, iar numărul mediu scriptic de angajați va fi în creștere cu 20 la sută, atunci agentul economic va fi scutit de taxe pe încă o perioadă similiară. Totodată, se propune cota zero de impozitare pentru marfa livrată de la o zonă economică liberă la alta și apoi pe teritoriul Republicii Moldova, prevederea „pentru mărfurile orientate spre export", din art. 49 al Codului fiscal, fiind exclusă.

Acestea sunt propunerile Ministerului Economiei.

Proiectul inițial prevede că propunerile de modificare a configurației zonelor libere sau a termenului de activitate se va coordona obligatoriu cu Ministerul Economiei. Totodată, cu autoritatea ar urma să fie convenite toate detaliile ce țin de atragerea investițiilor, promovarea exporturilor și punerea în aplicare a planurilor de dezvoltare a ZEL. Mai mult, proiectul prevede că salarizarea adminsitrației ZEL se va coordona obligatoriu cu cei de la Economie.

De asemenea, se prelungește termenul în cazul Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chișinău" cu încă 10 ani și pentru Parcul de Producție Taraclia - tot cu 10 ani.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...