37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministrul Finanțelor afirmă că reforma sistemului de achiziții publice nu mai poate fi amînată

Ministrul Finanțelor afirmă că reforma sistemului de achiziții publice nu mai poate fi amînată

29.04.2016960 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Reforma sistemului de achiziții publice este una iminentă, care nu mai trebuie lăsată așteptată. Tindem spre un sistem care să folosească eficient  banii publici și prin aceasta să recîștigăm încrederea agenților economici, cetățenilor, donatorilor externi, a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul conferinței de presă privind reforma sistemului de achiziții publice în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

În prezent există un grad de neîncredere a agenților economici față de sistemul de achiziții publice. Sînt conflicte de interese în cadrul organelor de stat, care trebuie eliminate, iar achizițiile nu se fac întotdeauna rațional și în interesul cetățenilor, a mai spus ministrul. "Ceea ce ne dorim, în primul rînd, e să fie un proces de achiziții transparent, ca toți să fie informați cum se selectează furnizorii, cum sînt cheltuiți banii publici. Ne dorim un sistem de achiziții publice fără corupție, trebuie eliminate elementele de conflict de interese", a subliniat Armașu.

Startul a fost dat miercuri la ședința Guvernului, cînd a fost aprobată constituirea unei Agenții de analiză a contestațiilor. "Totodată, avem nevoie de dezvoltarea resurselor umane, monitorizarea procesului, vrem să implementăm proceduri standard pentru achizițiile publice, să oferim oportunități pentru ÎMM-uri pentru a putea aplica la achiziții publice. Obiectivul nostru general este să îmbunătățim un sistem de achiziții publice pentru a stimula creșterea economică și a îmbunătăți condițiile de trai ale populației", a concluzionat ministrul Finanțelor.

În același context, ministrul a mai spus că un element important în procesul de reformare este și agenda de Asociere. "Pe lîngă faptul că ea este foaia de parcurs de implementare a reformelor pentru întreg Guvernul, vine să ne ceară anumite modernizări și eficientizări ale sistemului de achiziții publice", a menționat Armașu.

Șeful Secției Politice și Economice din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, Wicher Slagter, a declarat că reformele în achiziții publice constituie un pas important pentru orice guvernare. În R. Moldova există multă corupție în acest sistem. Delegația UE recomandă o transparență, o funcționare corectă și clară a achizițiilor publice.

"Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va fi alături de autoritățile moldovene pentru a oferi sprijin în mai multe activități, inclusiv în implementarea reformei sectorului de achiziții publice", a declarat, la rîndul său, Veronica Arpentin, șeful programului BAS din cadrul BERD.

La 1 mai va intra în vigoare Legea privind achizițiile publice, care transpune directivele europene din domeniul achiziții publice de bunuri, lucrări și servicii, prevede crearea Agenției pentru Soluționarea Contestațiilor, favorizează implementarea achizițiilor durabile și stabilește reguli mai clare de joc, ceea ce contribuie la evitarea conflictelor de interese, actelor de corupție și abuzurilor. Volumul achizițiilor publice în Republica Moldova constituie circa 9 la sută din Produsul Intern Brut, sau circa 10 miliarde de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...