37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministrul Economiei s-a întâlnit cu deținătorii de patentă

Ministrul Economiei s-a întâlnit cu deținătorii de patentă

21.11.2016664 views Ministerul Economiei al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Autoritățile centrale lucrează asupra elaborării unor modificări la legislația care reglementează activitatea titularilor de patentă după data de 1 ianuarie 2017. Una din soluții constă în prelungirea activității deținătorilor de patentă pentru o perioadă de tranziție, nu mai mică de un an de zile, și stoparea eliberării unor noi patente în formula veche. Declarația a fost făcută vineri de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Asociației Micului Business și a patentarilor din țară.

Potrivit ministrului Economiei, durata perioadei de tranziție urmează a fi stabilită după finalizarea studiului de piață, inițiat de autorități, și recomandările elaborate de grupul de lucru, format din reprezentanții instituțiilor de stat și a patentarilor. „Noua formulă va fi elaborată și pusă în aplicare până la finele anului curent, dar noi vom continua lucrul de implementare a noului model, care presupune substituirea formulei de activitate în bază de patent cu cea de activitate independentă, deoarece considerăm că este una mult mai progresistă și i-a în considerație interesele tuturor părților implicate în acest proces - a statului, consumatorilor și a antreprenorilor”, a menționat ministrul Calmîc.

În context, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a accentuat că pentru perioada de tranziție vor fi operate modificări la mai multe compartimente ce țin de activitatea deținătorilor de patentă, în special la capitolul achitarea taxelor, deoarece acestea nu mai corespund condițiilor de pe piață. „Noi am avut discuții cu Guvernul și cu Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal de Stat și alte instituții ca să putem găsi o soluție. Deci, avem nevoie de câteva săptămâni ca să venim cu o propunere și să o discutăm ca să ajungem la o soluție intermediară care să satisfacă interesele patentarilor", a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Pentru micii întreprinzători, patenta reprezintă cea mai simplă şi cea mai solicitată formă de a desfășura o mică afacere. Președintele Asociației Micului Business, Eugen Roşcovanu, afirmă că patentatarii își exprimă încrederea în promisiunile guvernanților, însă, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate, peste două săptămâni vor organiza noi proteste. „Noi suntem recunoscători că se ține cont de revendicările noastre și că acceptați unele dintre propunerile noastre. Ne bucurăm măcar că se va prelungi perioada termenelor de valabilitate a patentelor. Noi chiar vrem să găsim soluția amiabilă care să convină atât Guvernării cât și nouă”, a precizat Eugen Roșcovanu în cadrul întrevederii cu ministrul Economiei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...