37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul va armoniza cadrul legal pentru crearea centrelor de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta între 0-3 ani și reglementarea activității bonelor

Ministerul va armoniza cadrul legal pentru crearea centrelor de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta între 0-3 ani și reglementarea activității bonelor

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Deputați, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ai Ministerului Educației, ai sindicatelor și patronatelor, ai societății civile și partenerii de dezvoltare au participat, ieri, 23 mai curent, la o dezbatere publică.

Participanții au analizat perspectiva dezvoltării politicilor publice în domeniul îngrijirii copiilor cu vârsta între 0-3 ani și îmbunătățirea cadrul legal privind educația timpurie.

Prezentă la discuții, ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș a declarat că perioada concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani are un impact negativ asupra reintegrării sociale și profesionale a femeilor.

"Deseori, mamele sunt nevoite să amâne reîncadrarea în câmpul muncii pentru că nu există instituții ante preșcolare pentru copii mai mici de trei ani. Iată de ce considerăm oportună promovarea unui serviciu specializat, sub forma unui Centru de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de la 4 luni până la 3 ani. MMPSF și-a propus elaborarea cadrului normativ pentru organizarea și funcționarea acestui serviciu", a specificat ministrul.

Un astfel de centru a fost instituit deja în mun. Bălți, iar pentru anul 2016 este planificată instituirea unui centru nou. Beneficiarii serviciului vizat sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 4 luni și 3 ani, care provin din familiile cu venituri mici, inclusiv familiile monoparentale, familiile cu mulți copii, părinții cu dizabilități.

În cadrul dezbaterilor cu reprezentanții societății civile, ministrul Stela Grigoraș s-a referit și la proiectul de lege care va reglementa activitatea profesională a bonelor. Astfel, bonele vor putea presta servicii oficial și vor avea posibilitatea de a beneficia de garanțiile oferite de sistemul de asigurări sociale. Adoptarea proiectului va permite depăşirea unui şir de riscuri asociate cu activitatea bonelor.

Ministrul Educației, Corina Fusu s-a referit la importanța modernizării creșelor, a extinderii numărului acestora în funcție de specificul localității, a dotării cu tot necesarul, precum și a profesionalizării educatorilor. Corina Fusu a anunțat că Ministerul Educației elaborează un set de acte normative pentru a îmbunătăți situația în domeniul educației copiilor cu vârsta de până la 3 ani, care urmează a fi pregătit până în noiembrie 2016.

Societatea civilă și partenerii de dezvoltare au propus elaborarea unui program cu obiective clar stabilite care va include termeni de implimentare și autoritățile responsabile. La fel, s-a discutat posibilitatea încurajării sectorului privat în deschiderea serviciilor de creșă, cât și sigurarea tuturor părinților cu îndemnizație ajustată la valoarea coșului minim de existență, chiar dacă nu au activat în câmpul muncii.

La final, participanții la dezbatere au convenit să se întrunească în mod regulat pentru a coordona în comun desfășurarea acțiunilor planificate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...