37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Muncii intenţionează să majoreze salariul minim pe ţară

Ministerul Muncii intenţionează să majoreze salariul minim pe ţară

12.02.20161.574 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei intenţionează să majoreze salariul minim pe ţară. Ministrul Stela Grigoraş a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că "ne propunem ca, pe parcursul a trei ani, salariul minim pe ţară să atingă cota de 40 la sută din salariul mediu pe economie", informează MOLDPRES.

În cadrul conferinţei, Stela Grigoraş a prezentat priorităţile Ministerului Munci, Protecţiei Sociale şi a Familiei pentru următoarele 100 de zile.

Potrivit ministrului, pentru primul an este planificată cota de 25 la sută. Actualmente salariul minim pe ţară este de 1000 de lei (50 euro), în timp ce salariul mediu pe economie constituie circa 4600 lei.

"Din aprilie curent, salariile angajaţilor din sectorul bugetar vor fi indexate, reieşind din creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent şi creşterea propriu-zisă a salariilor", a menţionat Stela Grigoraş. Tot în aprilie, pensiile ar putea fi indexate cu 10 la sută, însă aceasta nu este o cifră definitivă.

Stela Grigoraş a lăsat să se înţeleagă că va fi majorată şi vârsta de pensionare, iar în acest sens sunt analizate mai multe propuneri.

Şomerii de la sate care vor demonstra că pot crea propria afacere vor primi granturi din partea statului, iar astfel vor fi create noi locuri de muncă. În cadrul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă vor fi instituite 10 puncte de informare, menite să reintegreze cetăţenii moldoveni reveniţi în ţară. Totodată, ministerul își propune să modifice și să completeze Codul Muncii, pentru a fi ajustat la cerințele economiei de piață, dar şi cu scopul transpunerii unor directive ale UE în conformitate cu cerințele prevăzute de Acordul de Asociere.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...