37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de lege ce prevede eliminarea obligativităţii ştampilei pentru antreprenori

Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de lege ce prevede eliminarea obligativităţii ştampilei pentru antreprenori

20.05.20151.660 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ştampila pentru antreprenori ar putea să nu mai fie obligatorie în următoarele cîteva luni, iar ulterior chiar eliminată. Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege ce prevede transformarea ștampilei pentru activitatea de antreprenoriat într-o opțiune benevolă. Proiectul de lege urmează definitivat și propus spre aprobare Guvernului pînă la mijlocul lunii iunie 2015, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al Secretariatului Consiliului Economic.

Demersul premierului Chiril Gaburici de a elimina obligativitatea ștampilei a fost precedat de consultări publice cu reprezentanții mediului de afaceri, organizat de Secretariatul Consiliului Economic al prim-ministrului.

„Consultările publice, dar și cercetările dedicate au demonstrat că eliminarea obligativității ștampilei pentru antreprenori este necesară, în contextul în care instrumentele de semnare electronică, inclusiv semnătura mobilă, o pot substitui cu succes", precizează Secretariatul Consiliului Economic. Cu atît mai mult, cu cît în țările europene ștampila nu este obligatorie de ani buni, aceasta fiind considerată opțională. Exemplele țărilor precum Georgia, Estonia, Anglia, Franța, Olanda, Germania, Belgia, Cipru și al Statelor Unite, arată că eliminarea ștampilei servește drept un instrument ce facilitează dezvoltarea antreprenorialului și contribuie la comerțul local şi transfrontalier.

Anularea obligativității ștampilei pentru antreprenori ar reduce costurile de lansare a afacerilor cu 30 la sută, ceea ce va avea un impact pozitiv pentru companii, în special pentru tinerii antreprenori din domeniile inovatoare. La momentul actual, Camera Înregistrării de Stat prestează serviciul de intermediere pentru confecționarea şi eliberarea ștampilei, a cărei cost variază între 200 lei la 270 lei - preț adițional la costul total de înregistrare al unui întreprinzător individual sau SRL.

Nu în ultimul rînd, în procesul de comerț transfrontalier ștampila rămîne a fi unul din obstacolele netarifare care pune în dificultate procedura de export și respectiv implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv.

Inițiativa eliminării obligativității ștampilei pentru antreprenori se înscrie și în măsurile dedicate îmbunătățirii mediului investițional local și facilitării dezvoltării întreprinderilor, în special micro, mici și mijlocii, măsuri demarate în contextul procesului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și implementării Acordului de Liber Schimb.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Daaaaaaa.alte probleme nu mai au in Stat!!!…Cuiva le incarca,kredca,intreprinderile,ce confectioneaza stampilele acestea!!…Nu-mi prea vine a crede,ca isi bat capul de cheltuielile antreprenorilor!!!!…Earasi ne sustrag atentia de la miliardele furate….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...