37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanţelor susţine că reducerea de 15% la achitarea integrală a impozitului pe imobil a fost anulată la solicitarea autorităţilor locale

Ministerul Finanţelor susţine că reducerea de 15% la achitarea integrală a impozitului pe imobil a fost anulată la solicitarea autorităţilor locale

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Reducerea de 15% la achitarea integrală a impozitului pe bunurile imobiliare a fost anulată la insistenţa Congresului autorităţilor publice locale din Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat viceministrul Finanţelor, Veronica Vragaleva, la întâlnirea cu jurnaliştii, organizată pentru a discuta proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017.

Potrivit ei, reducerea oferită cetăţenilor pentru achitarea impozitului până la 30 iunie priva autorităţile publice locale de o sumă importantă de bani - de circa 35 mil. lei.

„Ne-am întâlnit de câteva ori cu membrii Congresului. Ei au insistat ca Ministerul Finanţelor să găsească o soluţie pentru bugetele locale, unde nu sunt bani pentru întreţinerea corespunzătoare a infrastructurii localităţilor. Un cetăţean simplu va achita cu 10-15 lei mai mult pe an. În schimb, el va fi bucuros de serviciile mai calitative oferite în oraş", a prezentat Vragaleva opinia autorităţilor locale.

Potrivit politicii fiscale şi vamale pentru anul 2017, impozitul pe bunurile imobiliare cu altă destinaţie decât cea locativă se va majora de la 0,3% la 0,4%. Potrivit viceministrului, această modificare urmăreşte, de asemenea, completarea bugetelor locale.

„Această modificare a fost, de asemenea, coordonată cu reprezentanţii mediului de afaceri, care ne-au dat asigurări că majorarea impozitului nu va afecta profitul lor", a menţionat Vragaleva.

Cu 0,1% a fost majorată şi cota maximă din baza impozabilă a bunurilor imobiliare, care în 2017 va fi de 0,4%. Reprezentanţii ministerului susţin că cota maximă se stabileşte anual de către autoritatea reprezentativă a administraţiei publice locale. Potrivit datelor preliminare, la Chişinău aceasta va rămâne în continuare la nivelul de 0,1%.

„Noi oferim autorităţilor locale mai multe posibilităţi pentru completarea bugetului. Însă putem presupune că în nicio localitate impozitul nu va fi stabilit la nivelul de 0,4%", a remarcat Vragaleva.

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2017 a fost elaborată de Ministerul Finanţelor şi a fost deja aprobată de Guvern. Vragaleva a menţionat că politica va fi examinată de Parlament în prima lectură la o următoare şedinţă plenară.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    Reducerea respectiva stimula destul de bine. In special achitarea integrala si in termen.
    Acum va fi mai greu de strins banii.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...