37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanţelor propune modificarea bugetului de stat cu 385,9 mil. lei ($19,5 mil.)

Ministerul Finanţelor propune modificarea bugetului de stat cu 385,9 mil. lei ($19,5 mil.)

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Partea de venituri și partea de cheltuieli a bugetului de stat al Moldovei pentru anul 2017 ar putea fi majorate cu 385,9 mil. lei ($19,5 mil.).

Potrivit agenţiei INFOTAG, acestea sunt prevederile la lege, elaborate de Ministerul Finanţelor şi propuse spre consultări publice.

Ministerul susţine că scopul elaborării și promovării prezentului proiect de lege este determinat de necesitatea ajustării indicatorilor bugetari, reieșind din majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale, în legătură cu adoptarea de către Parlament, în prima lectură, a modificărilor referitor la introducerea unui nou mecanism de distribuire a mijloacelor fondului rutier. Totodată, amendamentele prevăd majorarea soldului datoriei de stat interne și, respectiv, majorarea soldului de mijloace bănești în conturi la sfârșitul anului 2017, în vederea creării unei rezerve de lichidități în scopul îmbunătățirii gestionării datoriei de stat.

Dacă Parlamentul va adopta proiectul de lege, veniturile bugetului de stat în acest an se vor majora de la 32,839 mlrd. lei până la 33,225 mlrd. lei, iar cheltuielile - de la 36,994 mlrd. lei până la 37,38 mlrd. lei. În acelaşi timp, deficitul bugetar în sumă de 4,155 mlrd. lei rămâne neschimbat.

Experţii Ministerului Finanţelor susţin că majorarea veniturilor cu 385,9 mil. lei se va produce din contul majorării taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, care inițial au fost estimate pentru încasare la bugetele locale. Cheltuielile bugetului se vor majora cu aceeaşi sumă din cauza transferării acestor mijloace la bugetele locale.

După cum a informat anterior INFOTAG, potrivit amendamentelor adoptate de Parlament în prima lectură, începând cu 2017, primăriile vor primi bani pentru întreţinerea drumurilor locale conform unor criterii bine definite şi transparente. Astfel, jumătate din volumul taxelor pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova va fi transferat către bugetele locale de nivelul întâi şi va fi distribuit proporțional numărului populației din teritoriul unității administrativ-teritoriale respective, pe baza datelor oficiale existente la momentul calculării acestor transferuri. Bugetele locale de nivelul al doilea vor primi bani din Fondul rutier pentru administrarea drumurilor publice locale de interes raional în funcție de lungimea echivalentă a acestora.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...