37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanţelor promovează standarde de contabilitate mai proaste decât cele în vigoare

Ministerul Finanţelor promovează standarde de contabilitate mai proaste decât cele în vigoare

02.09.20131.707 views Adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Finanţelor promovează standarde de contabilitate mai proaste decât cele în vigoare

Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova (АСАР) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia Ministerului Finanţelor de a aplica, începând cu anul 2014, noi Standarde Naţionale de Contabilitate (SNC) şi Planul general de conturi contabile.

Ministerul Finanţelor a aprobat la 6 august şi a publicat la 16 august 2013 două ordine privind aprobarea Standardelor Naţionale de Contabilitate (SNC) şi a Planului general de conturi contabile, potrivit conform cărora agenţii economici for fi obligaţi să treacă la noile SNC şi Planul de conturi de la 1 ianuarie 2014.

 Decizia celor de la Finanţe a provocat îngrijorare în rândul contabililor.

 Astfel Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova (АСАР) se arată îngrijorată de "inovaţiile" Ministerului Finanţelor. Aceasta pentru că aşa-zisele noi standarde sunt mai proaste decât cele în vigoare.

"Este de fapt un pas înapoi. Aceste standarde nu aduc nimic nou pentru acest domeniu. Mult mai simplu era să perfecţioneze actualele standarde, care chiar dacă sunt vechi, au fost elaborate conform standardelor internaţionale", ne-a explicat un specialist în contabilitate.

 De notat că documentele adoptate nu au fost încă publicate. Conţinutul Standardelor Naţionale de Contabilitate şi Planului general de conturi contabile ar urma să apară într-o Ediţie Specială a Monitorului Oficial al Republicii Moldova şi plasate pe pagina oficială a Ministerului Finanţelor în termen nedeterminat la moment. În zilele de odihnă pagina web a ministerului Finanţelor era însă nefuncţională şi chiar apărea o avertizare că este periculos pentru a o accesa.

 Potrivit ACAP, comunitatea profesională exprimă opinii diferite privind efectul si eficacitatea economică a acestor decizii luate din punct de vedere al administrării lor atât din partea bussinesului cât şi din partea reglementatorului (MF, IFPS, BNS, etc).

Astfel, agenţi economici vor fi nevoiţi în următoarele trei luni să planifice cheltuieli pentru modificarea soft-ului, studierea noilor SNC, pregătirea şi implementarea metodicei de trecere la noul Plan de conturi.

Comentarii

 1. adrian spune:

  Eu nu înţeleg de ce toţi tac, nu comentează. Sau toţi sînt indiferenţi?
  De ce Minfin nu face careva comentarii oficiale, explicaţii, un plan de activitate, cum o să popularizeze snc noi, să ne calmeze măcar cumva.

 2. Alina spune:

  La minfin nici site-ul nu poate fi accesat…

 3. tatiana spune:

  toata lumea nu stie ce va fi si cum va fi

 4. Petru spune:

  Ca de obicei fiecare îşi face interesele sale şi nui pasă de ceilalţi. Este ceva obişnuit pentru ţara noastră

 5. Eugenia spune:

  Piña nu ne vom uni si nu vom striga asa si ne vor strivi cu prostii si analfabetism. Unire contabili!!!!

 6. Cires Elena spune:

  Eu nu inteleg, de ce HG 1507 din 31.12.2008 zice ca „Planul general de conturi contabile stabileşte nomenclatorul claselor şi grupelor de conturi contabile şi metodologia de utilizare a acestora. Acest plan are un caracter de recomandare”, iar proiectul noului Plan de conturi zice ca „Conturile de gradul I din clasele 1-7 sînt obligatorii pentru toate entităţile”?

 7. TATA spune:

  Noile standarde la fel ca şi noul Plan de conturi nu sunt definitivate şi racordate nici în aspect de conţinut şi nici în plan redacţional. Aprobarea acestora în starea în care a fost pusă la atenţia societăţii contabile este lipsită de raţionalism. se denotă o grabă neargumentată ceea ce egalează cu „zero” munca asiduă a elaboratorilor. În opinia mea, aceste standarde sunt în stare de „proiect pilot” care necesită o experimentare în practica contabilă cu scopul definitivării. Cum pot fi aprobate prin Lege acte normative nefinisate? De ce nu s-a plasat pentru vizualizare ultima variantă a standardelor?

 8. Eugenia spune:

  Oameni buni daca vom sta asa si vom discuta in culoare si bucatarii nu vom obtine nimic, propun sa ne rasculam si sa ne impunem, altfel ne vom trezi ca deja vom lucra dupa niste aberatii si prostii noi desigur fara efect. Cel mai interesant ca autoritatile asa si nu mai au nas sa ne explice ce vor de la noi si unde vor sa ne duca. Aoleu de soarta noastra, ne vira pe git totul ca de obicei si noi trebuie sa tacea ca altfel le stricam imaginea si planurile.

 9. ION spune:

  Ei ce cred ca contabili la 01.01.2014 o sa aiba timp pentru a se pregati sa lucreze cu noul planuri de conturi (de a schimba in soft de a elebora politica de contabilitate ), sau ar trebuii sa inchida anul 2013

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...