37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanţelor de comun cu Banca Naţională şi Asociaţia Băncilor din Moldova vor opera un şir de modificări şi completări fiscale şi bancare care vor fi introduse în Planul de stabilitate şi relansare economică a R.Moldova

Ministerul Finanţelor de comun cu Banca Naţională şi Asociaţia Băncilor din Moldova vor opera un şir de modificări şi completări fiscale şi bancare care vor fi introduse în Planul de stabilitate şi relansare economică a R.Moldova

13.11.20091.213 views Ministerul Finanţelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Finanţelor de comun cu Banca Naţională şi Asociaţia Băncilor din Moldova vor opera un şir de modificări şi completări fiscale şi bancare care vor fi introduse în Planul de stabilitate şi relansare economică a R.Moldova

 

Veaceslav Negruţa, Ministrul Finanţelor, a avut o întrevedere cu membrii Asociaţiei Băncilor din R.Moldova, în vederea perfecţionării cadrului normativ-legal al activităţii executive în domeniul politicii fiscale, bancare şi raportării fiscale, propuneri care vor fi introduse în Planul de stabilitate şi relansare economică a RM pe anii 2009-2011.

Veaceslav Negruţa a menţionat că comunitatea bancară din Moldova, preventiv, a înaintat ministerului Finanţelor un şir de propuneri şi revendicări în domeniu politicii fiscale şi raportării financiare pentru a îmbunătăţi parteneriatul public-privat a prevederilor Programului de guvernare. În acest context, vor fi operate un şir de modificări şi completări la legislaţie, reieşind din politica fiscală 2010.

În urma examinării propunerilor şi pentru asigurarea unei stabilităţi bancare s-a decis amânarea termenului impunerii impozitării veniturilor din dobânzile bancare ale persoanelor fizice şi juridice pentru 1 ianuarie 2015.

Un subiect aparte discutat în cadrul întrevederii l-a constituit dificultăţile tranziţiei instituţiilor financiare din R.Moldova la Sistemul Internaţional de Raportare Financiară (SIRF). S-a menţionat că impedimentul principal al trecerii este aprobarea Planului de conturi al evidenţei contabile propriu în instituţiile financiare. Totodată, s-a discutat necesitatea modificării unor acte normative ale BNM,  ale Legislaţiei fiscale aplicate de MF şi Inspectoratul Fiscal Principal de Stat,  pentru a înlătura neconcordanţa cu prevederile SIRF. Modificările vor prevedea amânarea termenilor de aplicare a normelor legale cu începere din 2012.

În acest context, s-a decis crearea unui grup de lucru comun pentru discutarea şi soluţionarea problemelor de ordin economic, financiar şi fiscal, care apar în activitatea sectorului financiar-bancar din Moldova. 

 

Comentarii

  1. Adrian spune:

    Nu ma mira ca SIRF-urile vor fi aminate cu citeva ani , Min Finul nu este gata la sigur

  2. Dumitru spune:

    Nu inteleg ce probleme intimpina bancile la aprobarea planului de conturi conf. SIRF. Si eu is deacord ca pentru RM e un termen ireal pentru implementarea SIRF-urilor. Aici trebuie sa inceapa de la coada, adica cu institutiile de invatamint. Nu vad cum se vor mai putea angaja la lucru absolventii facultatii de contabilitate si audit, caci ei vor invata SNC, iar majoritatea intreprinderilor deja vor dori sa treaca la SIRF (ma refer la cele de interes public), oricum absolventul nu va avea posibilitatea sa se angajeze la una din acese entitati, care deja au adoptat SIRF fara cursuri suplimentare. Tin minte ca cu vreo 2 ani i urma, erau la Chisinau asa cursuri, costa, daca nu ma-nsel apr. 25 mii lei, pai de unde o sa ia un tinar atitea bani sa fie in rind cu lumea???

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...