Ministerul Finanțelor anunță noi standarde contabile din 1 ianuarie 2014

Decizie unilaterală sau ba?
Hotarare la MF
Foto: gramacontabilitate.ro
Foto: gramacontabilitate.ro
Ministerul Finanțelor a aprobat noi standarde contabile care trebuie puse în practică de toate companii din țară începând cu 1 ianuarie 2014. Este vorba de noi Standarde Naționale de Contabilitate (SNC) și implementarea Planului general de conturi contabile (Planul de Conturi), notează UNIMEDIA.
De cealaltă parte, asociațiile de afaceri declară că introducerea noilor reguli nu s-a făcut și cu consultarea mediului de afaceri. Potrivit noului regulament, directoriii de firme și companiile trebuie să-și schimbe în mai puțin de 2 luni modul cum își gestionează contabilitatea. MF spune că a luat în calcul toate opiniile instituțiilor vizate.
„Aceste modificări obligă companiile să își adapteze softurile contabile, care sunt destul de costisitoare, în mai puțin de două luni, asta deoarece mediul de afaceri a avut posibilitatea să se familiarizeze cu noile prevederi SNC doar din 22 octombrie 2013”, se spune în opinia companiilor.
Asociația Businessului European (EBA Moldova), Asociația Patronală Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova), Asociația Investitorilor Străini (FIA Moldova) și Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Moldova (ACAP Moldova) au adresat o scrisoare deschisă către Ministerul Finanțelor prin care solicită ca Standardele Naționale de Contabilitate (SNC) noi să fie aplicabile începând cu 1 ianuarie 2015.
Iată câteva din argumentele invocate:
Comunitatea profesioniștilor contabili, dar și mediul de afaceri, care urmează să fie afectat de aceste schimbări, este îngrijorat de faptul că procesul de implementare a noilor SNC și a Planului de conturi nu este corelat cu posibilitățile reale ale companiilor, atât financiare, cât și profesionale, de resurse umane pentru aplicarea modificărilor respective, etc. Potrivit lor, trecerea entităților la evidență contabilă (modificări la 1C) conform noilor SNC este prea scurtă și nu corespunde volumului modificărilor cerute.
„În decurs de un an de tranziție pot fi întreprinse măsurile de consultare și informare a societății despre conținutul noilor SNC. Concomitent, ca urmare a procesului de consultări publice nu este exclusă apariția necesităților de actualizare a conținutului noilor SNC”, se menționează în scrisoarea organizațiilor semnatare.
Comentarii