37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanţelor a prelungit termenul de dezbatere publică a proiectului Obiectivele politicii fiscale şi vamale

Ministerul Finanţelor a prelungit termenul de dezbatere publică a proiectului Obiectivele politicii fiscale şi vamale

03.06.20111.156 views Moldpres
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Finanţelor a prelungit termenul de dezbatere publică a proiectului Obiectivele politicii fiscale şi vamale

Ministerul Finanţelor a anunţat astăzi că prelungeşte pînă la 17 iunie termenul de dezbatere publică a proiectului Obiectivele politicii fiscale şi vamale pe termenul mediu pe anii 2012-2014 ca parte componentă a Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu (2012-2014), transmite MOLDPRES.

De asemenea, a fost extins cu peste două săptămîni termenul în care pot fi prezentate propuneri şi obiecţii la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în partea ce ţine de realizarea Obiectivelor politicii fiscale şi vamale pentru 2012 şi perfecţionarea legislaţiei fiscale şi vamale.

Ministerul Finanţelor precizează că a prelungit termenul-limită de dezbatere publică de l la 17 iunie, urmare a numeroaselor solicitări din partea părţilor interesate, inclusiv a partenerilor sociali, în examinarea acestor documente.

Potrivit proiectului, se preconizează reintroducerea de la 1 ianuarie 2012 a impozitului pe venitul agenţilor economici în mărime de 12%, intenţie contestată de mai multe asociaţii de antreprenori. Totodată, vor fi anulate toate facilităţile fiscale generale şi individuale, cu excepţia celor garantate pentru o perioadă de timp concretă zonelor economice libere. Vor fi păstrate şi facilităţile la dobînzile la depozite bancare şi valori mobiliare corporative sub formă de obligaţiuni, ce nu sînt impozitate.

Se propune să fie introdus un impozit simplificat unic pe venitul obţinut de către agenţii micului business, în mărime de 4% din cifra de afaceri anuală de pînă la 600 000 lei, determinată prin metode şi surse directe şi indirecte.

Pe de altă parte, impozitul pe veniturile cetăţenilor va fi menţinut în anii 2012-2014 la nivelul actual, iar scutirile vor fi majorate în funcţie de rata prognozată a inflaţiei. Contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii şi primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală se prevede să fie menţinute în anii 2012 - 2014 la nivelul actual de respectiv 29% şi 7%.

Ministerul Finanţelor propune să fie introdusă cota standard TVA de 20% la zahăr, în locul cotei reduse de 8%. De asemenea, vor fi majorate în următorii trei ani accizele la ţigaretele cu filtru, a accizului la băuturile tari, precum şi a cotelor accizelor la autoturisme. Astfel, în următorii trei ani s-ar putea repeta situaţia din anul 2010, cînd majorarea accizelor a dus la o creştere în lanţ a preţurilor. O nouă majorare a accizelor la produsele petroliere ar putea să ducă la o nouă creştere a preţurilor la benzină şi motorină, avertizează experţii, notează MOLDPRES.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...