37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 209 mil. lei ($11,7 mil.) din plasarea VMS

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 209 mil. lei ($11,7 mil.) din plasarea VMS

01.09.2017636 views INFOTAG
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Indicele rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) demonstrează în ultima perioadă o scădere lentă, dar sigură. La licitaţia de marţi, 29 august, Ministerul Finanţelor a plasat hârtii de valoare în sumă de 209 mil. lei cu o rată mai mică decât la licitaţia precedentă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, emitentul a propus spre plasare 170 mil. lei. Cererea băncilor la VMS a depăşit 321 mil. lei, fiind cu mult mai mare decât la licitaţia precedentă. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 6,26-6,63%, fiind puţin mai mic comparativ cu rentabilitatea de săptămâna trecută, când rata constituia 6,31-6,59%.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că diminuarea lentă a ratelor VMS va căpăta în viitorul apropiat „un caracter stabil" şi s-ar putea apropia de nivelul de 6%.

„De aceasta ne convingem şi datorită ultimei decizii a Comitetului executiv al Băncii Naţionale, care a diminuat rata de bază cu 0,5%, la fel şi ratele la creditele şi depozitele overnight. Acest fapt arată că regulatorul este în aşteptarea unei încetiniri a ritmului de creştere a inflaţiei şi a scăderii costului banilor pe piaţă", a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei presupun că procesul de reducere a costului banilor pe piaţă poate fi împiedicat sau încetinit doar de cererea mare la credite din partea sectorului real al economiei, fapt care, spre regret, nu se atestă în ultimul timp.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...