37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 142 mil. Lei ($7,28 mil.) din plasarea VMS

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 142 mil. Lei ($7,28 mil.) din plasarea VMS

11.08.20161.179 views Agenţia de presă „INFOTAG”
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Indicele profitabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) continuă să scadă uşor. La licitaţia de marţi, 9 august, emitentul VMS - Ministerul Finanţelor - a plasat valori de 142 mil. lei, deşi propunea 160 mil. lei. Indicele mediu al profitabilităţii a constituit 10,07%-11,24%, ceea ce este mai puţin decât la licitaţia precedentă.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Banca Naţională a Moldovei (BNM), suma de 18 mil. lei, obţinută de emitent la buget, este mai mică decât volumul valorilor plasate la licitaţia de acum o săptămână. Rezultatele licitaţiei au demonstrat o creştere mare din partea băncilor a cererii la valorile mobiliare de stat. Astfel, la oferta de 160 mil. lei, cererea din partea băncilor a constituit 327 mil. lei.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG, experţii susţin că cererea înaltă la VMS este determinată de faptul că în sectorul real al economiei nu există cerere la credite, din cauza stagnării în economie, lucru demonstrat de indicii de import şi export. Potrivit datelor oficiale, în primele şase luni ale anului 2016 exportul a ajuns la suma de $905,4 mil., ceea ce este cu 8,8% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. Importul s-a redus cu 5,9%, până la $1,869 mlrd. faţă de ianuarie-iulie 2015.

Participanţii pieţei de capital susţin că Ministerul Finanţelor are posibilitatea să micşoreze profitabilitatea VMS până la 10% şi chiar mai jos.

„La aceasta vor contribui semnificativ doi factori importanţi: pe de o parte, scăderea inflaţiei şi, pe de altă parte, obţinerea primelor tranşe ale asistenţei financiare externe. Ambii factori vor influenţa pozitiv indicele profitabilităţii şi volumul valorilor emise, care va trebui să scadă", a explicat interlocutorul agenţiei.

El consideră că aceşti factori vor avea o influenţă şi mai mare în octombrie, când Guvernul şi Banca Naţională vor semna Memorandumul cu FMI. Existenţa Programului de cooperare cu Fondul pe un termen de trei ani, cu un suport financiar de $180 mil., va permite stabilizarea rapidă a finanţelor publice şi reducerea împrumuturilor Ministerului Finanţelor pe piaţa internă.

„Emitentul are nevoie de astfel de împrumuturi doar pentru a stinge emisiunile valorilor mobiliare plasate anterior pe piaţă", a remarcat liderul unei bănci, precizând că în curând profitabilitatea VMS va depăşi nivelul inflaţiei cu 1,5-3%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...