37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Finanțelor a anunțat o creștere cu 15 la sută a încasărilor fiscale și cu 11 la sută a celor vamale

Ministerul Finanțelor a anunțat o creștere cu 15 la sută a încasărilor fiscale și cu 11 la sută a celor vamale

13.06.2016799 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Veniturile generale la bugetul de stat au constituit aproape 9 miliarde 882 milioane de lei, în primele cinci luni ale anului 2016. "Atît colectările administrate de Fisc, cît și cele de la Vamă au crescut cu 1255 milioane de lei, însă veniturile generale au înregistrat o scădere cu 0,92% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015", potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, informează MOLDPRES.

Ministerul explică această scădere prin faptul că s-a normalizat ritmul de restituire a taxei pe valoare adăugată (TVA) și a accizelor, care se execută zilnic, fără rețineri, ceea ce le asigură agenților economici condiții mai prielnice pentru desfășurarea activității. În primele cinci luni, au fost rambursate în jur de 1171 milioane de lei sau cu 388 milioane mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Serviciul de informare, comunicare cu mass-media al Ministerului Finanțelor precizează că în anul curent bugetul nu a primit profit de la Banca Națională a Moldovei, pe cînd în luna aprilie 2015 a fost încasat un profit net de 889 milioane de lei.

Serviciul Vamal a acumulat cele mai multe încasări. Valoarea absolută a acestora se ridică la peste 6 miliarde 515 milioane de lei, în creștere cu 11 la sută față de perioada similară a anului precedent.

Ca și în anii trecuți, cel mai mare aport la bugetul de stat este constatat pentru luna martie care coincide cu perioada de raportare a veniturilor persoanelor fizice și juridice. În luna respectivă, suma colectărilor a înregistrat o creștere de peste 19%, ajungînd la 1,42 miliarde de lei, notează Ministerul Finanțelor.

Parlamentul a adoptat joi, 9 iunie, în prima și a doua lectură, proiectul Legii bugetului pe anul 2016, care prevede o creștere în anul 2016 a veniturilor bugetului public național cu peste 11 la sută față de 2015.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...