37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Economiei va lansa campania de dezvoltare a afacerilor în sectorul rural

Ministerul Economiei va lansa campania de dezvoltare a afacerilor în sectorul rural

23.01.2017754 views Ministerul Economiei al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Economiei, în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), vor lansa în curând campania de dezvoltare a afacerilor în sectorul rural, venind cu un amplu program de acțiuni concrete în susținerea antreprenorilor din arealul respectiv. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul atelierului de lucru "Consolidarea competitivității regionale prin dezvoltarea inteligentă a IMM-urilor", organizat de ODIMM cu suportul Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al UE (TAIEX).

În context, vicepremierului Octavian Calmîc a accentuat că pentru atingerea obiectivelor trasate, în 2017 Ministerul Economiei va pune accent pe organizarea evenimentelor în teritoriu cu implicarea activă atât a partenerilor de dezvoltare, cât și a autorităților de toate nivelele pentru a avea un contact direct cu oamenii și a le oferi soluții eficiente pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă în lansarea sau dezvoltarea unei afaceri. "Dezvoltarea afacerilor în sectorul rural asigură nu doar o evoluție a unor zone sau localități în parte, dar și un suport esențial în dezvoltarea economiei naționale în ansamblu. În context, Ministerul Economiei este gata să susțină și în continuare Incubatoarele de Afaceri existente, creeze altele noi, deoarece acestea reprezintă o platformă foarte bună pentru dezvoltarea afacerilor în sectorul rural", a menționat Octavian Calmîc.

Ministrul Economiei a mai specificat că semnarea acordurilor de parteneriat strategic dintre ODIMM cu cele patru agenții de dezvoltare regională (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia) este un prim pas în direcția susținerii întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul rural, deoarece oferă noi oportunități și programe de suport pentru antreprenori.

Potrivit ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în scopul susținerii dezvoltării economice în localități, în Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri, în următorii 3 ani, sunt prevăzute 121 milioane de lei. Ministrul Vasile Bîtca a mai subliniat că în scopul dezvoltării regiunilor, inclusiv a competitivității acestora, vor fi realizate și proiecte de inovații cum ar fi  un  centru de inovare și transfer tehnologic în municipiul Bălți, precum și o piață regională en-gros și a spațiilor destinate activităților non-agricole în raionul Rîșcani.

La rândul său, Iulia Iabanji, director general al ODIMM, a menționat că atelierul organizat cu suportul Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al UE (TAIEX) constituie un prim pas în direcția respectivă și are drept scop inițierea autorităților naționale de toate nivelele cu cele mai bune practici europene în procesul de dezvoltare regională, valorificare la maxim a potențialului întreprinderilor mici și mijlocii în creșterea competitivității regionale. "Pe parcursul anului curent, vor fi organizate un șir de evenimente cu tematica dezvoltării regionale pentru a promova cooperarea dintre autoritățile publice, întreprinderile mici și mijlocii, instituțiile de învățământ și alți actori cheie pentru dezvoltarea competitivității regiunilor", a menționat Iabanji.

În cadrul evenimentului un grup de experți din Germania, Polonia și Spania au prezentat participanților cele mai bune practici europene în dezvoltarea antreprenoriatului, stimularea parteneriatelor publice private atât la nivel național, cât și regional, precum și facilitarea cooperării de tip Triple Helix, prin care autoritățile de stat, sectorul privat și instituțiile de învățământ își unesc eforturile să coopereze pentru dezvoltarea comunității și regiuni din care fac parte.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...