37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Economiei prognozează pentru anul viitor o creştere a PIB-ului cu 3%

Ministerul Economiei prognozează pentru anul viitor o creştere a PIB-ului cu 3%

21.12.2016777 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Economiei /ME/ prognozează pentru anul 2017 o creştere a produsului intern brut /PIB/ cu trei la sută. Despre acest lucru a informat astăzi viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, la o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost făcută o prezentare a activităţii ME în anul 2016, informează MOLDPRES.

Vicepremierul a precizat că evoluţiile economice în nouă luni ale anului curent au fost pozitive, iar PIB-ul a crescut în această perioadă cu 3,3% /în preţuri comparabile/ şi a constituit 98,3 mlrd de lei. Principalele surse care au contribuit la această creştere au fost: sectorul agricol, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, industria extractivă şi prelucrătoare ş.a.

Printre principalele realizări ale anului 2016, Octavian Calmîc a menţionat: aprobarea de către FMI, la 7 noiembrie curent, a Acordului de colaborare cu Republica Moldova, în valoare de 178,7 mln de dolari SUA, realizarea angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere, valorificarea şi extinderea cotelor la export pe piaţa Uniunii Europene, ratificarea Acordului privind Facilitarea Comerţului din cadrul OMC,  iniţierea negocierilor asupra Acordurilor de Comerţ Liber între R. Moldova şi Egipt, precum şi între ţara noastră şi China etc.

În contextul aprobării Strategiei naţionale de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020, vicepremierul a subliniat rezultatele pozitive în activitatea ZEL-urilor, unde volumul investiţiilor  constituie 14,2 mln de dolari SUA, iar volumul vînzărilor nete s-a majorat cu 4,2%. Tot de pe parcursul anului curent, au fost create două noi Parcuri Industriale  -  la Cahul şi Străşeni, unde vor fi atrase investiţii de peste 40 mln de euro şi urmează a fi create aproximativ 2400 de locuri noi de muncă, a precizat Octavian Calmîc.

Comentarii

  1. Elena spune:

    Asta pentru a calma spiritele! De la zis pana la facut e mult…. numai minciuni!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...