37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Economiei a propus spre vânzare bunuri de stat în valoare de 1,5 mlrd. de lei

Ministerul Economiei a propus spre vânzare bunuri de stat în valoare de 1,5 mlrd. de lei

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) pe lângă Ministerul Economiei a anunţat a doua rundă de privatizare a bunurilor publice, în cadrul cărei speră să obţină circa 1,5 mlrd. de lei.

Potrivit agenţiei „INFOTAG", cu referire la APP, la concursul comercial de privatizare au fost propuse 15 întreprinderi de stat în loturi unice în valoare totală de 616,2 mil. de lei. Cel mai scump obiect este Fabrica de sticlă din Chişinău, preţul iniţial al cărei este de 243 mil. lei şi Combinatul poligrafic din Chişinău - 149 mil. lei. La asemenea preţuri aceste două întreprinderi au fost propuse şi la prima rundă de privatizare, însă nu au avut cumpărători.

La concursul investiţional potenţialilor cumpărători le sunt propuse cinematografele din Făleşti şi Leova. Preţul iniţial comun al acestora este de 995 mii de lei, cu 45 de mii mai puţin decât precedentul, iar volumul investiţiilor efectuate în decurs de trei ani nu trebuie să fie mai mic de 1,8 mil. de lei (-0,9 mil.).

Documentele de participare la concursuri sunt acceptate până la 20 septembrie.

La licitaţia „cu strigare", care va avea loc pe 21 septembrie, sunt propuse 11 obiecte, inclusiv trei complexe patrimoniale unice, patru complexe de bunuri imobile şi tot atâtea obiecte nefinalizate.

Cel mai scump obiect este blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie, amplasat pe bulevardul Dacia din Chişinău, cu un teren aferent de peste 9 ha. Obiectul este propus spre vânzare deja opt ani consecutiv, dar fără succes. În acest răstimp preţul iniţial al obiectului - 33 mil. de lei, s-a redus de circa 20 de ori. Construcţia blocului administrativ a fost suspendată în anul 1994, având un nivel de finisare de 48%.

La licitaţiile de la Bursa de Valori, din 19-23 septembrie, sunt propuse pachete de acţiuni ale statului la 23 întreprinderi, la preţ iniţial de 804,2 mil. de lei. Printre loturi se regăsesc - combinatul de vinuri Barza Albă (100%), companiile de petrol Comert-Petrol (100%) şi Combustibil Solid (78%), combinatul de tutun Tutun-CTC ((90,81%), fabrica de covoare Floare-Carpet (59,486%), hotelul Chişinău (60,179%).

„INFOTAG" precizează: Prima rundă de privatizate a bunurilor de stat din anul 2016 a avut loc în luna aprilie. La aceasta au fost propuse spre vânzare zeci de obiecte în valoare de peste 1 mlrd. de lei, fiind vândute doar şapte - de 312,9 mil. de lei, ceea ce este de 8,5 ori mai mult decât în anul 2015. Cel mai mult s-a încasat la licitaţiile de la Bursa de Valori, unde pachete de stat la S.A. Unic (85,45%), Aeroport Catering (100%) şi Amelioratorul (99,38%) au fost vândute în sumă de peste 258,3 mil. lei.

Pentru anul 2016 sunt prevăzute venituri din privatizare la nivel de 300 mil. de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...