37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Economiei a propus modalități privind soluționarea problemelor în domeniul comerțului interior

Ministerul Economiei a propus modalități privind soluționarea problemelor în domeniul comerțului interior

13.03.2017830 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Economiei a prezentat operatorilor lanțului alimentar din țară (producătorii de mărfuri alimentare și comercianții acestora) proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative în domeniul comerțului interior la compartimentul relațiilor furnizor - comerciant, informează MOLDPRES.

Potrivit viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, obiectivul acestui document constă în eliminarea unor probleme apărute în relația furnizor-comerciant după intrarea în vigoare, la 1 ianuarie curent, a unor amendamente la Legea 231/2010 cu privire la comerțul interior și Codul Contravențional.

"Scopul proiectului este de a găsi soluții eficiente pentru o perioadă de tranziție în procesul de implementare a Legii cu privire la comerțul intern, care are drept obiectiv final stabilirea unor reguli bine definite în domeniu, cu respectarea drepturilor a tuturor actorilor implicați în acest lanț: producător-comerciant-consumator", a accentuat vicepremierul.

În proiectul prezentat spre discuții au fost abordate trei subiecte de bază, care au creat divergențe în relațiile dintre producătorii de mărfuri alimentare și, în special, reprezentanții celor șapte mari rețele de magazine din țară - costul de achiziție a produselor, termenul de achitare a facturii și returul produselor alimentare.

După ce a analizat propunerile și sugestiile parvenite de la experții în domeniu și operatorii lanțului alimentar, Ministerul Economiei a prezentat varianta consolidată a documentului, care întrunește interesele tuturor actorilor. De exemplu, la compartimentul termenul de achitare a facturii, făcînd o analiză a propunerilor operatorilor lanțului alimentar, precum și a experienței altor state, atît din spațiul CSI, cît și din UE, Ministerul Economiei a propus ca pentru produsele foarte perisabile acesta să constituie 7 zile, pentru cele perisabile - 30 zile, iar cele rezistente - 60 de zile.   

La propunerea producătorilor au fost incluse în proiect și unele prevederi ce țin de problema plafonării reducerii comerciale, precum și stabilirea cotei de raft pentru produsele alimentare autohtone.

Propunerile Ministerului Economiei, în marea lor majoritate, au fost susținute de participanţii la reuniune.

În final, s-a convenit asupra creării pe platforma Ministerului Economiei a unui grup de lucru, care va analiza toate modificările propuse și va veni cu un proiect de lege definitivat pentru a-l înainta spre aprobare conform legislației naționale. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...