37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru asigurările în agricultură. Doar 2% din terenuri sunt asigurate

Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru asigurările în agricultură. Doar 2% din terenuri sunt asigurate

18.05.2016530 views Adevarul.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a iniţiat un proces de consultări în vederea soluţionării problemelor din domeniul asigurării în agricultură, în contextul riscurilor tot mai frecvente care afectează culturile agricole - secetă, grindină, îngheţ. Prin lansarea acestui proces de consultări Ministerul are ca scop evaluarea efectivă a problemelor legate de asigurare înregistrate pe parcursul ultimilor ani.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei publice, conducerea MAIA şi asiguratorii au împărtăşit aceeaşi opinie menţionând că pe moment costurile pentru asigurarea în agricultură sunt prea mari. Astfel, a fost discutată posibilitatea de a micşora procentul de asigurare până la aproximativ 5%. În prezent el este de până 15%.

Ministrul agriculturii, Eduard Grama, a precizat că se examinează două metode de asigurare, fie prin asigurarea obligatorie, fie prin crearea Casei naţionale de asigurări în agricultură, după principiul asigurării în medicină.

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii companiilor de asigurări au înaintat mai multe propuneri, printre care lansarea procesului prin asigurarea obligatorie a viilor şi livezilor cu posibilitatea de extindere şi pentru alte sectoare. De asemenea, este examinată posibilitatea creării unui cadru legal care ar stabili obligativitatea asigurării în agricultură. Se elaborează un proiect de lege în acest sens. Pe parcursul acestei săptămâni vor avea loc mai multe consultări pe acest subiect cu asociaţiile de producători agricoli dar şi cu societatea civilă.

Anual peste 300 de producători agricoli asigură circa 25-30 de mii de hectare de teren agricol ceea ce reprezintă aproximativ 2% din suprafaţa totală de terenuri agricole şi livezi.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...