37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Minimul de existenţă a rămas neschimbat, la nivel de 1455 lei, în trimestrul doi

Minimul de existenţă a rămas neschimbat, la nivel de 1455 lei, în trimestrul doi

28.09.20121.018 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Minimul de existenţă a rămas neschimbat, la nivel de 1455 lei, în trimestrul doi

Minimul de existenţă a rămas neschimbat, la nivel de 1455,1 lei, în trimestrul doi comparativ cu trimestrul precedent, în timp ce faţă de trimestrul doi din 2011 minimul de existenţă a scăzut cu 3,2% în condiţiile în care IPC a constituit 1,9%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

Pe medii de reşedinţă minimul de existenţă se caracterizează prin valori mai mari pentru mediul urban – 1608,0 lei sau cu 19,5% mai mult comparativ cu mediul rural – 1345,5 lei. Acest decalaj este datorat, în special, structurii diferite a cheltuielilor de consum, inclusiv unei ponderi mai mari pentru partea alimentară, fapt ce determină şi o valoare mai mică a minimului de existenţă în mediul rural.

Pe categorii de populaţie, valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 1531,1 lei, şi în special bărbaţilor – 1610,6 lei .

Pentru pensionari minimul de existenţă a constituit 1259,7 lei şi reprezintă 86,6% din valoarea medie pentru total populaţie. Minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1357,5 lei lunar.

Veniturile disponibile lunare ale populaţiei în trimestrul II 2012 au constituit în medie pe o persoană 1523,1 lei şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu 4,7%. Totodată salariul mediu lunar pe economie al unui angajat a constituit în trimestrul doi anul curent - 3583,7 lei, fiind astfel posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă de 2,3 ori.

Minimul de existenţă reprezintă volumul minimal de bunuri materiale şi servicii, necesare pentru satisfacerea cerinţelor primordiale, asigurarea menţinerii sănătăţii şi susţinerea viabilităţii omului.

 

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Sincer,mas uita cu mare mirare la omul,care a „inventat” metoda aprecierii minimului de existenta!!! Las intreba- cum se poate de trait in oras o luna,in oras,cu 1608 lei(mai ales pe timp de iarna!) ,sau cum se poate de intretinut un copil(de hranit,de imbracat,de achitat bani in diferite sectii si fonduri scolare,de tratat,kind se imbolnaveste) cu 1357.5(ce exactitate!) pe luna???!!!!….Numai ca, la asa intrebari nimeni nu va raspunde(noi-nu ne revoltam,dar,cei ce inventeaza calculele aceste,se bucura de aceasta!!!….Unica e clar-tacerea noastra scade minimul de existenta!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...