37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Migranții în Moldova: Prestații sociale și locuri de muncă

Migranții în Moldova: Prestații sociale și locuri de muncă

29.01.20181.168 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În Monitorul Oficial din 26 ianuarie a fost publicat Planul de acțiuni privind integrarea străinilor pentru anul 2018. Acesta conține circa 40 de acțiuni pe care autoritățile și-au propus să le realizeze pentru a integra în societate stărinii înregistrați în țara noastră.

Obiectivele principale în acest sens sunt consolidarea cadrului normativ în domeniul integrării străinilor, informarea străinilor și fortificarea capacităților instituționale ale autorităților administrației publice centrale și locale în comunicarea cu aceștea, asigurarea funcționalității centrelor de integrare pentru străini, asigurarea respectării drepturilor și măsurilor de protecție pentru integrarea migranților și implicarea societății civile în procesul integrării lor.

Pentru îndeplinirea acestor obiective vor fi realizate acțiuni, printre care revizuirea unor acte strategice ca Metodologia de organizare a sesiunilor de acomodare socioculturală și Metodologia cursurilor de studiere a limbii române pentru străini.
Autoritățile vor mai organiza campanii de informare în cadrul APL și APC și vor promova cele mai bune practici și experiențe ale altor țări din domeniul integrării străinilor.
Una din cele mai importante acțiuni vizează asigurarea funcționalității centrelor de integrare pentru străini din zonele Nord, Centru și Sud.

Dezvoltarea modulului „Integrare" în cadrul Sistemului informațional integrat automatizat „Migrație și azil" și asigurarea interacțiunii informaționale și a schimbului de date între sistemele informaționale este o altă măsură prevăzută în planul de acțiuni.

Acțiuni importante se preconizează și în domeniul educației. Astfel, va fi asigurată școlarizarea minorilor străini, precum și recunoașterea în țara noastră a actelor de studii ale străinilor.

Migranții vor fi integrați și în câmpul muncii, iar în acest sens vor fi dezvoltate și diversificate serviciile prestate prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, precum și se va depune efort pentru acordarea prestațiilor de asigurări sociale străinilor care întrunesc condițiile stabilite de lege.

Nu este specificat un cost total al acțiunilor, dar este menționat faptul că ele vor fi realizate din contul bugetelor aprobate și din surse externe de finanțare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...