37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Mediul de afaceri solicită diminuarea penalităților aplicate pentru livrarea produselor cu întârziere

Mediul de afaceri solicită diminuarea penalităților aplicate pentru livrarea produselor cu întârziere

18.08.2017928 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Companiile, care participă la achizițiile publice pentru sistemul de sănătate, solicită diminuarea cuantumului penalităților aplicate pentru întârziere sau refuzul de a mai livra marfa.

În prezent, pentru nelivrarea produselor, agentului economic i se aplică o penalitate de 50% din costul lotului, iar dacă întârzie cu livrarea, amenda constituie 1% pentru fiecare zi de întârziere. Mediul de afaceri solicită reducerea penalității pentru nelivrare până la 5%, și până la 0,1% pentru fiecare zi de întârziere.

Solicitările au fost făcute în cadrul grupului de lucru privind eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială al Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

Reprezentanții business-ului susțin că majorarea atât de drastică a penalităților din partea statului poate duce la creșterea prețurilor pentru produsele livrate sistemului de sănătate. Totodată, potrivit mediului de afaceri, creșterea riscurilor, prin impunerea unor penalități mai mari poate duce la reducerea numărului de agenți economici doritori să facă achiziții pentru instituțiile medicale

Reprezentanții mediului de afaceri mai susțin că vor să beneficieze de aceleași condiții în procurarea produselor medicamentoase de care se bucură la momentul actual Centrul de achiziții centralizate în sănătate. Instituția achită penalități de 10 ori mai mici pentru nerespectarea acelorași prevederi ale contractelor.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au adus exemple care demonstrează iresponsabilitatea unor agenți economici, care participă la achiziții publice în sănătate. Un caz se referă la imposibilitatea finalizării unui screening pentru copii din motiv că agentul economic a refuzat să mai aducă produsele medicamentoase pentru acest scop.

Totuși, reprezentanții mediului de afaceri au propus alte metode care ar disciplina agenții economici, cum ar fi instituirea garanției pentru buna execuție a contractului și instituirea de către Agenția Achiziții Publice a Listei de interdicție pentru agenții economici nedisciplinați.

Propunerile urmează să fie examinte de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Amintim că, anterior, și Camera de Comerț Americană și-a exprimat nemulțumirea  față de discrepanța dintre penalitățile impuse pentru livrarea cu întârziere a produselor și cele pentru achitarea cu întârziere a produselor livrate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...