37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Mediul de afaceri net superior ţărilor din regiune va spori atractivitatea investiţională a Moldovei

Mediul de afaceri net superior ţărilor din regiune va spori atractivitatea investiţională a Moldovei

14.02.2013701 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mediul de afaceri net superior ţărilor din regiune va spori atractivitatea investiţională a Moldovei

„Avantajul Republicii Moldova în atragerea investiţiilor străine directe poate fi doar un mediu de afaceri de o calitate net superioară ţărilor din regiune. Sau facem un salt de 20-30 de poziţii în ratingurile internaţionale specializate, sau vom pierde competiţia pentru atragerea investiţiilor străine directe cu ţările din regiune, care au avantaje naturale în raport cu Moldova – economii de scară, resurse naturale etc.”. Acest lucru l-a declarat astăzi viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul prezentării studiului trimestrial MEGA – Analiza Creşterii Economice în Moldova, elaborat de către centrul analitic independent Expert-Grup, relatează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei,în context, Valeriu Lazăr a pledat pentru aplicarea unor politici economice care să stimuleze competitivitatea economiei naţionale, pentru introducerea mai multor stimulente, inclusiv fiscale, pentru achiziţiile de utilaje şi pentru sporirea calificării personalului.

Vicepremierul a recunoscut că, deşi criza economică din anul 2012 a fost depăşită mult mai bine decît în 2009, dezechilibrele structurale în economie nu au fost eliminate, cum nici procesul de schimbare a structurii economiei nu a devenit, încă, ireversibil. Astfel, priorităţile în materie de politici economice rămîn neschimbate – implementarea transformărilor structurale şi diminuarea expunerii la vulnerabilităţile externe. În această perioadă, investiţiile publice au jucat un rol de stabilizare a economiei, au reprezentat investiţii în competitivitate prin îmbunătăţirea infrastructurilor şi au suplinit deficitul de investiţii private. Valeriu Lazăr a accentuat că fuxul net al investiţiilor străine directe a scăzut semnificativ în anul 2012, însă a rămas în creştere, pe un fundal global de stagnare.

De asemenea, ministrul Economiei a subliniat că deşi în anul 2012 exporturile s-au reorientat uşor dinspre Uniunea Europeană spre CSI, ţinta strategică rămîne încheierea Acordului de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv cu UE şi sporirea competitivităţii produselor şi a serviciilor moldoveneşti pe piaţa comunitară, avînd ca efect şi ridicarea competitivităţii produselor noastre şi pe pieţele tradiţionale estice, notează MOLDPRES.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...