37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Mediul de afaceri este mult mai receptiv politicilor de conformare fiscală voluntară

Mediul de afaceri este mult mai receptiv politicilor de conformare fiscală voluntară

13.05.2014897 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mediul de afaceri este mult mai receptiv politicilor de conformare fiscală voluntară

Clasificarea agenților economici pe domenii principale de activitate conform indicatorilor de risc va permite să fie eficientizat procesul de conformare fiscală voluntară a contribuabililor, a declarat astăzi Șeful SFS, Ion Prisăcaru, în cadrul ședinței de lucru în format extins, cu participarea tuturor angajaților din cadrul IFPS și ai aparatului central al IFS pe municipiul Chișinău.

În cadrul ședinței, Ion Prisăcaru a indicat că toate structurile fiscului, centrale sau teritoriale, trebuie să dezvolte o bază de date a contribuabililor, pe domenii principale de activitate, care, la prezența unor indicatori speciali, să permită identificarea contribuabililor ce se regăsesc în zona de risc la onorarea obligațiunilor față de buget. Printre acești indicatori se regăsesc ponderea impozitelor într-un leu, mărimea salariului mediu, numărul de angajați etc. O condiție obligatorie a activității fiscului ține de operarea de controale fiscale doar în baza unor certe semne de neconformare fiscală, controalele urmând să fie precedate de activități documentate prin care agentul economic a fost solicitat să repare neajunsurile depistate.

Cu referință la modernizarea și eficientizarea Serviciului Fiscal de Stat, Șeful SFS a informat audiența despre proiectul de lege privind fortificarea statutului SFS, dar și despre rezultatele politicilor de conformare fiscală voluntară. Astfel, Proiectul prevede un statut unitar al SFS, delegarea către funcționarii fiscali a dreptului de anchetă fiscală, acordarea acestora unor garanții de securitate, sporirea salariului etc. În acest context, rezultatele ultimei perioade de timp demonstrează că mediul de afaceri este mult mai receptiv politicilor de conformare fiscală voluntară,  fapt demonstrat și prin creșterea veniturilor la buget.

La subiectul fluidizării interacțiunii dintre SFS și contribuabili, Ion Prisăcaru a relevat că autoritatea fiscală națională atestă  creșterea responsabilității și a spiritului civic în mediul oamenilor de afaceri. Urmare a acestui fapt, la inițiativa conducerii SFS, peste o scurtă perioadă de timp contribuabililor li se va oferi dreptul de a-și tipări independent documentele primare de strictă evidență, ceea ce le va permite să fie mai independenți, dar și să economisească mijloace financiare. În cadrul ședinței, șeful autorității fiscale a mai menționat necesitatea perfecționării profesionale continue a angajaților fiscali, pentru aceasta fiind elaborate diverse seminare și training-uri de instruire.

Comentarii

  1. mmax spune:

    suna bine. salut aceste initiative. totusi vrem clar si transparent toata procedura de calificare a subiectilor in zona de risc. cui va fi acordat aceasta prerogativa. caci totul bine si frumos doar sa nu fie iarasi pe vechi, sub alta forma aceiasi coruptie si sa platesti ca sa nu intri in lista neagra sau tu primesti dar cumatrii cuiva nu primesc scrisori de avertizare si delegatii de la inspectorat.

  2. mmax spune:

    inca un lucru, astazi cind fiecare caine are acces la internet, consider mai bine daca ar publica -zona de risc- in regim live pe site-ul fisc. caci citatiile si scrisorile de avertizare mai au proprietatea de a se pierde sau de a ajunge cu intirziere la persoana interesata si mai prezinta si o cheltuiala a banilor publici pe deasupra.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...