37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Marile economii ale lumii au de refinanțat datorii de 7.100 de miliarde de dolari în 2016

Marile economii ale lumii au de refinanțat datorii de 7.100 de miliarde de dolari în 2016

05.01.2016471 views AGERPRES.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Valoarea obligațiunilor și bondurilor emise de statele din G7 plus Brazilia, China, India și Rusia, care ajung la maturitate în 2016, se ridică la un total de 7.100 de miliarde de dolari, un nivel comparabil cu cel din 2015 dar mai mic decât nivelul de 7.600 de miliarde de dolari înregistrat în 2012, arată datele publicate luni de Bloomberg.

Aceste date arată însă că în opt din cele 11 mari economii ale lumii volumul răscumpărărilor de obligațiuni va scădea comparativ cu 2015, în timp ce va crește în SUA, China și Marea Britanie. Potrivit Bloomberg, valoarea obligațiunilor care ajung la maturitate a scăzut treptat începând din 2012 iar acest declin ar putea da o gură de oxigen pieței obligațiunilor pe măsură ce Rezerva Federală americană va majora dobânzile, ceea ce va duce la creșterea randamentelor de la minimele record înregistrate în prezent. În plus, economiștii se așteaptă ca deficitele bugetare să se reducă în 2016 pentru al șaptelea an consecutiv, pe măsură ce guvernele extind maturitatea datoriilor și continuă să reducă cheltuielile.

'Majoritatea acestor țări se îndreaptă spre disciplina fiscală. În timpul crizei a avut loc o expansiune fiscală din diferite motive: pentru a susține creșterea și a transfera pierderile din sectorul privat în sectorul public. Aceste efecte încep să dispară', a declarat Mohit Kumar, analist la Credit Agricole SA.

În SUA, cel mai mare debitor din lume cu obligațiuni tranzacționate în valoare de 13.100 miliarde de dolari, volumul obligațiunilor care ajung la maturitate în 2016 va crește cu 14% comparativ cu 2015, până la 3.500 miliarde de dolari. Însă în termeni procentuali, China va înregistra cea mai mare creștere a necesităților de refinanțare în 2016, cu un salt de 41% până la 254 miliarde de dolari. La polul opus, Rusia și Brazilia vor înregistra cele mai scăderi proporționale ale răscumpărărilor de obligațiuni, minus 38% respectiv minus 26%.

Obligațiunile guvernamentale au adus investitorilor un câștig de 1,2% în 2015, comparativ cu 8,4% în 2014 și o medie de 4,4% în ultimii cinci ani, potrivit indicilor calculați de Bank of America Merrill Lynch. Însă randamentele la obligațiuni, care evoluează în sens invers față de prețuri, încep în prezent să crească pe măsură ce efectele recesiunii dispar, reducând cererea pentru obligațiuni considerate sigure, iar Banca centrală a SUA preconizează că va majora de patru ori costul creditului până la finele lui 2016. Acest lucru ar putea să îi determine pe investitori să crească randamentele pentru obligațiunile emise de țări precum Germania și Japonia, unde în prezent randamentele sunt ținute la un nivel scăzut de politicile de relaxare cantitativă ce includ achiziții de obligațiuni derulate de Băncile centrale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...