37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Mamele fără loc de muncă nu pot fi private de indemnizaţia de maternitate

Mamele fără loc de muncă nu pot fi private de indemnizaţia de maternitate

10.02.20171.618 views HotNews.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mamele fără loc de muncă, care au demisionat în timpul sarcinii, nu pot fi private de indemnizaţia de maternitate. Tratamentul diferenţiat, instituit pentru obţinerea acestei plăţi sociale, este contrar prevederilor Constituţiei cu referire la egalitate, Dreptul la asistenţă şi protecţie socială şi Protecţia Familiei.

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a examinat astăzi cazul unei reclamante, care a fost angajată în câmpul muncii în cele nouă luni premergătoare concediului de maternitate, însă la câteva luni până la naștere, a demisionat. Ea a pretins că neacordarea indemnizației de maternitate constituie un tratament discriminatoriu în raport cu mamele care nu activează în general pe parcursul acestor nouă luni și beneficiază de acest drept.

Potrivit președintelui Curţii, hotărârea este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Sesizarea a fost depusă la CCM în cadrul unei excepții de neconstituționalitate de către reprezentantul reclamantei, Ipatii Denis, în cadrul unui litigiu ce se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sectorul Centru.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...