37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Majorarea accizelor la ţigări ar putea genera evaziune fiscală, contrabandă şi venituri mai mici pentru producători

Majorarea accizelor la ţigări ar putea genera evaziune fiscală, contrabandă şi venituri mai mici pentru producători

21.01.2013829 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Majorarea accizelor la ţigări ar putea genera evaziune fiscală, contrabandă şi venituri mai mici pentru producători

Autorităţile au decis majorarea, începând cu 1 ianuarie, cu 50% a cotei fixe a accizelor la ţigări cu şi fără filtru, de la 20 până la 30 de lei pentru o mie de ţigări. În urma scumpirii accizelor la ţigări, se estimează acumularea a peste un miliard de lei sub formă de venituri la bugetul de stat. Unul dintre autorii iniţiativei, deputatul Valeriu Guma, consideră că în afară de venituri, menţinerea cotei ad valorem a accizului la nivelul de 24% va proteja piaţa internă de contrabanda de ţigări din Ucraina. Pe de altă parte, expertul Adrian Lupuşor este de părere că această măsură implică şi unele riscuri, cum ar fi stimularea evaziunii fiscale și importul de țigări prin contrabandă din est.

Deşi iniţial autorităţile au decis majorarea cotei ad valorem de la 24% la 30%, în cadrul şedinţei parlamentare din 2 noiembrie 2012, deputaţii au decis menţinerea acestei cote la nivelul de 24%. Astfel, s-a majorat doar cota fixă a impozitului de la 20 la 30 de lei pentru o mie de ţigări cu şi fără filtru. Cota fixă a accizelor a fost majorată şi la 1 ianuarie 2012 când pentru ţigările cu filtru aceasta a crescut de la 10 la 20 de lei pentru o mie de bucăţi, iar pentru ţigările fără filtru, accizele au crescut de 10,5 până la 20 de lei pentru o mie de bucăţi. Componenta ad valorem s-a majorat atunci de la 18 până la 24%. Unul dintre iniţiatorii acestei măsuri, deputatul Valeriu Guma, a declarat că menţinerea cotei ad-valorem la nivelul de 24% va contribui la sporirea veniturilor la buget în urma creşterii veniturilor acumulate ca urmare a majorării cotei fixe a accizelor. Deputatul consideră că această măsură va asigura venituri de peste un miliard de lei al bugetul de stat, va feri piaţa autohtonă de contrabandă şi va stimula creşterea diferenţei de preţ dintre ţigările ieftine şi cele scumpe.

În Moldova, viciul fumatului este impozitat insuficient

Referitor la creşterea accizelor la ţigări, directorul de programe din cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup”, expertul Adrian Lupuşor, susţine că în Republica Moldova viciul fumatului este impozitat insuficient în comparație cu alte țări europene, iar acest fapt stimulează contrabanda de țigări spre vest, iar bugetul de stat suportă importante costuri de oportunitate. „Teoria spune ca orice viciu care are efecte negative pentru cei din jur necesită a fi impozitat, astfel ca veniturile obținute să fie redistribuite în interesul societății. Prin urmare, majorarea accizelor la țigări de la începutul anului curent este un pas natural spre ajustarea taxelor locale la cele europene. Aceasta va diminua motivațiile pentru contrabandă, va spori acumulările la buget și va servi drept stimulent economic pentru renunțarea la fumat”, afirmă Lupuşor.

Majorarea accizelor implică anumite riscuri, cum ar fi evaziunea fiscală şi contrabanda

În opinia expertului, creşterea accizelor la ţigări implică și unele riscuri care ar putea periclita aceste efecte pozitive. „În primul rând, aceasta ar putea stimula evaziunea fiscală și importul de țigări prin contrabandă din est. Prin urmare, vor fi minimizate și beneficiile efectului redistributiv din cauza încasării la buget a unui volum mai mic de resurse în comparație cu cel planificat. Totodată, majorarea accizelor și, respectiv, a prețului de piață a țigărilor ar putea motiva mulți fumători să aleagă țigări mai ieftine și, respectiv, mai puțin calitative, cu efecte și mai dăunătoare asupra sănătății”, a precizat Lupuşor.

Astfel, economistul recomandă autorităților să țină cont de aceste riscuri și să întreprindă toate măsurile necesară care ar maximiza beneficiile și minimiza eventualele efecte negative în urma majorării accizelor la țigări. Potrivit analistului economic, în acest sens este necesară o eficientizare a administrării fiscale, un control mai riguros la punctele vamale și o implicare mai activă a Ministerului Sănătății în vederea diminuării fumatului.

Majorarea accizelor va influenţa negativ cifra de afaceri a Tutun-CTC

Despre cum va afecta piaţa de ţigări majorarea accizelor, Adrian Lupuşor spune că ar putea fi afectate veniturile producătorilor din cauza scăderii cererii de pe piaţă.  „Accizul este un impozit indirect care este suportat direct de consumator. Având în vedere faptul că majorarea accizelor la țigări va avea drept efect imediat și majorarea prețurilor la aceste produse, ne putem aștepta la o reacție corespunzătoare din partea cererii. Astfel, unii fumători vor renunța la acest viciu, alții vor substitui țigările mai scumpe cu cele mai ieftine. Prin urmare, veniturile producătorilor de țigări ar putea diminua din contul reducerii vânzărilor, în special a mărcilor mai scumpe de țigări”, a menţionat expertul.

Creşterea accizelor la ţigări va afecta şi activitatea celui mai mare producător de ţigări din Republica Moldova, compania Tutun-CTC, în contextul în care compania a înregistrat în primul semestru venituri cu 65 milioane de lei mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ministrul Economiei, Valeriu Lazăr prognoza în mai 2012 chiar falimentul acesteia. Economistul Adrian Lupuşor consideră că majorarea accizelor la țigări va influența negativ cifra de afaceri a Tutun CTC, însă nu va cauza falimentul acesteia. „Principala provocare pentru compania respectivă ține de creșterea competitivității pe piață, fapt ce ar putea fi obținută numai cu ajutorul modernizării proceselor tehnologice și asigurării unui management intern eficient”, a afirmat el.

La rândul său, expertul Dumitru Budianschi, consideră că nivelul accizelor la ţigări pentru anul 2013 este unul stabilit în direcţie bună, însă nu este optimal. „În opinia mea principalul obiectiv urmărit  de Guvern la stabilirea accizelor la țigări ar trebui să fie realizarea politicii privind diminuarea fumatului. Însă acest obiectiv, trebuie să fie realizat ținând cont în principal de trei condiții. Nivelul propus al accizelor trebuie să fie unul optimal din punct de vedere al fiscalității, adică să nu crească contrabanda și vânzările la negru. Segmentul de piața a produselor de tutungerie ocupată în prezent de produsele autohtone să nu fie înlocuită de produse de import, sau de produse artizanale. Să se țină cont de nivelul de accize la țările vecine, pentru a diminua sau a exclude contrabanda cu țigări. Totodată, este necesar de ținut cont că prețul nu este unicul factor care poate reduce nivelul fumatului”, a conchis Budianschi. 

Autorităţile îşi propun ca până în anul 2025 cota fixă a accizelor la ţigări să fie majorată până la 90 de euro pentru o mie de ţigări, pentru ca preţurile să fie racordate la nivelul celor de pe piaţa europeană.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...