37.9k
Home  »  Articole  »  Management   »   Maimuţele şi politica de companie

Maimuţele şi politica de companie

24.02.20092.470 views Optim Audit
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Maimuţele şi politica de companie

Citeam cu ceva timp în urmă despre un experiment ai cărui actori erau cîteva maimuţe. Mi s-a părut foarte interesant pentru că el explica foarte obiectiv reacţii şi comportamente umane pe care le întîlnim în cadrul unora dintre companiile moldoveneşti.

Dar, în ce constă acest experiment?

Într-o prima fază, 4 maimuţe erau introduse într-o cuşcă din care se putea “evada”doar dacă ele se urcau pe o scară şi ieşeau printr-o trapă lăsată deschisă,undeva în zona superioară a cuştii.

Numai că, în momentul în care una dintre maimuţe încerca să urce pe scară, din seninun jet de apă începea să le stropească pe toate. Şi probabil ştiţi cît de binesuportă maimuţele apa. La prima încercare toate maimuţele au fost stropite. Cînda încercat o alta să urce pe scară, din nou au fost stropite toate. După untimp, cele 4 maimuţe au înţeles că nu trebuie să se urce pe scară pentru că vorfi stropite cu apă.

Atunci a fost scoasă din cuşcă una dintre maimuţe şi a fost introdusa una noua care nutrăise experienţa apei. Cum era şi normal să se întîmple, maimuţa cea noua a încercat să urce pe scară. Nu a apucat pentru ca celelalte trei maimuţe au început să o agreseze, s-o oblige să nu urce pe scară, ştiind că, dacă va urca, vor fi iar stropite cu apă. Cu timpul maimuţa cea nouă a învăţat şi ea că nu trebuie săurce treptele, pentru că… va fi agresată de celelalte.

Apoi a urmat scoaterea unei alte maimuţe din cele vechi ce trăiseră experienţajetului de apă şi introducerea alteia noi. Din nou, atunci cînd aceasta a încercatsă se urce pe scară, celelalte trei maimuţe au luat-o la bătaie. În scurt timp şinoua maimuţă a înţeles că nu are voie să urce treptele.

A urmat scoaterea altei maimuţe dintre cele vechi şi introducerea alteia noi. Scenariul s-a repetat identic.

După un timp în cuşcă nu mai exista nici o maimuţă dintre cele care trăiserăexperienţa jetului de apa. Şi, deşi trapa de ieşire era larg deschisă, nici unadintre cele noi nu incerca măcar să iasă din cuşcă.

Morala?

Credcă acest experiment apare involuntar şi în companii. De multe ori, regulileunor companii ajung să sufoce activitatea în firmă, iar noii veniţi, noiiangajaţi, le preiau fără să li se mai explice rolul acestora.

Demulte ori aceste reguli ajung, în timp, să fie inutile, nu mai au valabilitate.Imi aduc aminte de cineva care-mi spunea despre o anumita clauză contractualăcare fusese introdusă special pentru un client anume şi care a ramas încontractul standard pînă în prezent – cel care introdusese clauza a salvatdocumentul peste contractul general al companiei. Dupa 5 ani şi-au dat seamadespre inutilitatea clauzei respective.

Ca manageri, chiar dacă va solicita un timp în plus, oferiţi-le şansa noilor veniţisă “vadă” dincolo de limitele regulilor. Să descopere ce ar putea fi schimbat.Ei sunt “mintea limpede” a companiei în acel moment. Ei sunt cei motivaţi, ceicreativi, cei care doresc să se afirme şi să se implice în eficientizareaproceselor din firmă. Ei sunt cei care pun intrebări libere, ne-sufocate depolitica de companie!

Nu-i "sugrumaţi" de cum intră pe uşă!

Comentarii

  1. Dumitru spune:

    Foarte interesant articol!!!!

  2. Anatolie Odagiu spune:

    Chiar despre noi, cei care recent ne-am incadrat in cimpul muncii!!! Bravo!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...