37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Mai multă claritate privind măsurile de prevenire și combatere a produselor contrafăcute

Mai multă claritate privind măsurile de prevenire și combatere a produselor contrafăcute

23.06.2016866 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mărfurile care aduc atingere unui drept al proprietății intelectuale nu pot fi introduse pe teritoriul vamal al RM, scoase de pe teritoriul ei vamal, exportate, reexportate, plasate sub un regim vamal suspensiv sau în zonele economice libere.

Prevederi în acest sens se desprind din Regulamentul privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către organele vamale, aprobat de guvern.

Ministrul finanțelor Octavian Armașu, care a prezentat proiectul Regulamentul în ședința executivului, a menționat că scopul este de a perfecționa cadrul legal în vederea contracarării circulației mărfurilor contrafăcute și piraterice.

Acestea reprezintă un pericol pentru sănătatea și securitatea cetățenilor, favorizează concurența neloială, aduc pierderi de investiții în sfera cercetare-inovare, lovesc nemilos în imaginea unor companii, îngustează cota lor de piață.

Totodată, Armașu a reamintit, că în Acordul de Asociere semnat cu UE, Moldova s-a angajat să armonizeze legislația și practicile de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală la cele comunitare.

Documentul concretizează procedurile, ce sunt efectuate de către Serviciul Vamal, în interacțiunea cu titularii drepturilor de proprietate intelectuală pentru a atinge un nivel adecvat de protecție.

Regulamentul include modele ale documentelor, declarațiilor, notelor, care trebuie să fie completate, ce urmează a fi prezentate de titularii drepturilor de proprietate intelectuală.

În cazul constatării a unor bunuri contrafăcute acestea urmează să fie distruse într-un termen de până la 3 luni, fără a implica cheltuieli din partea statului și fără ca procesul de distrugere să aducă prejudicii mediului.

Potrivit unor date prezentate de Ministerul Finanțelor în nota informativă ce însoțește Regulamentul nominalizat, în prezent se atestă cazuri de contrafacere a tuturor produselor, inclusiv a medicamentelor și soiurilor de plante. Industria contrafacerilor și a bunurilor piraterice a atins proporții enorme, reprezentând 7-10% din comerțul mondial. În Europa volumul produselor contrafăcute și piraterice se estimează la 500 miliarde euro.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...