37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Mașina de casă și control. Relația comercială dintre consumator – stat – comerciant

Mașina de casă și control. Relația comercială dintre consumator – stat – comerciant

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mașina de casă și control.Relația comercială dintre consumator – stat – comerciant

În cazul în care planificaţi să desfăşuraţi o activitate comercială şi de prestare a serviciilor cu plată în numerar pe teritoriul Republicii Moldova, sunteţi obligat să cumpăraţi o maşină de casă şi control sau, cum mai este numită, aparat de casă.

Aparatul de casă reprezintă o formă de evidenţă operativă a banilor care circulă în numerar şi din acest motiv, înregistrarea sa la inspectoratul fiscal este obligatorie.

Trebuie să ştiţi că există aparate de casă cu unul ori mai multe ecrane, dacă consideraţi ca aveţi nevoie de ecranul al doilea, care de obicei este destinat cumpărătorului, rămîne să alegeţi opţiunea.

Un alt lucru important este alegerea tipului bateriei, puteţi opta pentru o baterie de încarcare Li-Ion şi una Ni-Mh.

Factor important este viteza de tipar al bonului fiscal. Daca aveţi un flux mare de clienţi ce trebuie deserviţi simultan, alegeţi un aparat cu o viteza de tipar mai mare, în caz contrar puteţi opta spre aparatele cu viteze de tipărire mai redus.

După procurarea propriu-zisă, urmează procedura obligatorie de înregistrare aparatului de casă la Inspectoratul Fiscal Teritorial de Stat, care se realizează în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de înregistrare şi exercitare a controlului asupra utilizării maşinilor de casă şi control (elaborat întru executarea pct.3 al Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 474 din 28.04.98 „Cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar”).

Pentru înregistrarea Aparatului de Casă la Inspectroratul Fiscal de Stat aveți nevoie de următoarele documente:

Aparatul de casă (MECC).

♦ Cererea îndeplinită pentru înregistrarea (MECC) .

♦ Copia certificatului de înregistrare a întreprinderii.

Copia licenței sau autorizației, a profilului de activitate a întreprinderii.

♦ Contractul la deservirea tehnică a MCC în doua exemplare confirmat cu stampilă umedă a organizației consumator.

♦ Copia facturii fiscale la procurarea MCC.

♦ Registrul MCC (cusut, numerotat si indeplinit cu datele juridice ale intreprinderii).

♦ Registrul tehnic al MCC(cusut, numerotat si indeplinit cu datele juridice ale intreprinderii).

♦ Copia paginii a pașaportului MCC, unde este indicat numărul și ștampila.

Adresa amplasării MCC, trebuie sa fie înregistrată la Inspectoratul Fiscal.

De verificat la Inspectoratul Fiscal Teritorial, dacă întreprinderea are datorii.

Menţionez că operaţiunea economică este un fapt economic care constă în vânzarea de bunuri, executarea de lucrări, prestarea de servicii, recepţionarea de plăţi pentru bunuri, lucrări, servicii, recepţionarea de plăţi fiscale/nefiscale, recepţionarea altor plăţi şi cotizaţii.

Prin neaplicarea MCC urmează de înţeles neutilizarea de facto a MCC, adică de fapt neînregistrarea prin MCC măcar a unei operaţiuni economice şi neeliberarea bonului de casă respectiv consumatorului (duce la sancțiune drastică a comerciantului prin amendă).

Tipurile de amendă posibile aplicabile le găsiți aici.

Faptul că contribuabilul este pregătit pentru a utiliza MCC şi că, MCC este în stare bună de funcţionare, se dovedeşte documentar prin Raportul X [terminologia MCC] care a fost emis la începutul zilei de gestiune la verificarea funcţionalităţii MCC (întotdeauna atrageţi atenţie la dată şi oră, care trebuie să fie data calendaristică curentă, iar timpul - timpul real ± 15 minute, altfel urmează de adresat centrului de asistenţă tehnică CATMCC cu care aveţi încheiat contract de deservire tehnică a MCC).

Graficul se aduce la cunoştinţă nemijlocit utilizatorului MCC (vânzător, prestator, operator, casier etc.) sub semnătură (înscrisul Am făcut cunoştinţă", numele, prenumele, semnătura şi data).

Utilizatorul nemijlocit al MCC verifică funcţionalitatea MCC la începutul perioadei (zilei) de gestiune indicată în grafic.

Dacă până la sfârşitul perioadei de gestiune (iniţiate prin emiterea Raportului X) nu s-au efectuat operaţiuni economice, atunci operaţiunea de finalizare a gestiunii zilnice, adică emiterea raportului de închidere zilnică, Raportul Z, poate să nu fie executată şi, prin urmare, înscrierea în RMCC nu se efectuează. Trebuie asigurată doar păstrarea Raportului X, care se lipeşte pentru păstrare pe formularul 3-III al RMCC.

Atenţionez despre obligaţiunea contribuabilului de a asigura păstrarea documentaţiei de exploatare pe toată perioada de exploatare a MCC, iar a rapoartelor de închidere zilnică (lipite în RMCC pe formularul 3-III) şi a benzilor de control - nu mai puţin de 5 ani de la momentul emiterii acestora.

Pentru fiecare maşină de casă şi de control (MCC) se deschide câte un RMCC în parte, pentru fiecare an sau semestru de gestiune, care se prezintă la organul fiscal care a înregistrat (care înregistrează sau re-înregistrează) MCC pentru consemnare.

Importantă este ținerea legăturei strînse de consultări periodice cu inspectorul fiscal teritorial pentru evitarea erorilor în utilizarea aparatului de casa și control.

Recomandabil este să semnaţi un contract de "deservire tehnică", cu firma de la care aţi cumpărat aparatul care va monitoriza funţionarea sa. De obicei, un contract de aşa tip de servicii se semnează pe o perioadă de un an.

Returul mijloacelor bănești din casierie apare ca rezultat a restituirii de către cumpărător a bunului anterior procurat. În acest caz cumpărătorul este obligat să restituie și bonul de casă (cecul) ce a fost eliberat la efectuarea cumpărăturii.

Casierul (operatorul) împreună cu responsabilul de activitatea financiară a entității economice, întocmeaşte Actul privind sumele de bani restituite cumpărătorilor (clienţilor) pentru mărfurile şi bonurile de casă întoarse (în continuare act). Totodată, anulează şi lipeşte bonurile de casă restituite pe o foaie de hîrtie care împeună cu actul sînt transmise şi păstrate în contabilitate.

Deasemenea, e binevenit să fie întocmit un act de retur, semnat de cumpărător și responsabil din cadrul entității economice, care confirmă restituirea bunului și încasarea mijloacelor bănești de către cumpărător.

Autor: Igor Goreacii

Specializarea Finanțe și Contabilitate

Comentarii

 1. Constantin spune:

  Unde as putea gasi informatie despre completarea registrului de casa?

 2. Autor spune:

  Dl Constantin toata operatia de completare o gasiti pe urmatorul link: http://www.fisc.md/Masini_casa_control.aspx?file=2858 sau prin motoarele de cautare:
  Tipurile de registre pentru maşinile de casă şi de control şi
  modul lor de completare
  (Publicată în „Monitorul fiscal”, 2012, nr.4-5)

 3. Liliana spune:

  pina la ce suma se permite sa se bata zilnic la aparatul de casa

 4. Salau Irina spune:

  Nu am lucrat cu casa inainte si mi-a prins bine articolul.Va multumesc mult! M-am intalnit cu situatii cand returnam un bun, mi se cerea bonul de casa inapoi, dar nu se elibera nici un document care confirma acest lucru. A trebuit sa insist asupra actului de retur, intuitiv. Se vede ca am avut dreptate.

 5. Autor spune:

  Liliana consulta legea LEGE Nr. 845 din 03.01.1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi articol 10 p.5 suma limita este 100000 lei.

 6. ghenadie negara spune:

  APRECIEZ MUNCA FIECARUI AUTOR, DAR RASPUNSUL CU LIMITA DE SUMA PRIM MCC ESTE „DEPLASAT”. RASPUNS PTR LILIANA: AVETI 3 VARIANTE LA ALEGERE:
  – CIT VA PERMITE PATRONU
  – CIT CERE FISCU
  – CIT TREBU

  SUCCES

 7. St. spune:

  P/u AUTOR : Daca taceai, filosof ramineai ,Referitor la raspunsul p/u Liliana.

 8. Autor spune:

  Pentru St si critica literala anonima: Eu am propus un articol informativ, intrebarea din comentariu este aliatoriu. Daca esti mai filosof, da un r/s deplin din nume propriu. Kantabil 🙂

 9. Contabil Ion Neculce spune:

  Facem analiza articolului efectuat de Dl Igor, e foarte bun structurat se tine dupa logica consecutiva. Il cunosc din revista Timpul.
  Facem analiza la comentarii. Sau depus intrebari bune si sau dat r/s depline iar la alte incomplete, nu vad problema de critica din partea altora. Dvs comentatori ar trebui sa veniti cu completari dar nu cu critica prin furis, ( se refera la ambii). Autorul nici nu este dator sa dea r/s la comentarii. O zi reusita tuturor.

 10. ghenadie negara spune:

  ptr. dl contabil Ion Neculce: care ambii? iar daca nu veti da raspuns corect, vom sti ca nu sunteti obligat sa raspundeti. msc. cu respect ghenadie negara, nascut la 12 august 1975, contabil/ auditor

 11. Veronica spune:

  Din cate stiu eu, cititor fidel fiind, stiu ca pagina data are scopul educarii profesioniste si daca cineva greseste, e nevoie de o corectare profesionista, dar nu ceea ce faceti D-stra, D-le Negara, ca urmaresc comentariile D-stra, nu intotdeauna la locul lor, dar puteti fi cel mai contabil si auditor din tara ca daca va lipsessc bunele maniere si diplomatia, nu-i nici un rost.

 12. Mister contabil I.N. spune:

  Dl Ghenadie Negara pentru ce sa ne conjucturam ideeile si mai complicat! Va simstiti anonim aici, nu as spune. Cind am scris eu stiu de cine am scris.

 13. Olga Palanciuc spune:

  Buna dimineata!
  У мудреца спросили :Сколько видов дружбы существует? Четыре – ответил он… Есть друзья, как еда – каждый день ты нуждаешься в них. Есть друзья, как лекарство, ищешь их, когда тебе плохо. Есть друзья, как болезнь, они сами ищут тебя. Но есть такие друзья, как воздух – их не видно, но они всегда с тобой…

 14. Admin spune:

  Stimaţi cititori, vă mulţumim pentru comentarea activă a articolului. Vă rugăm insistent ca comentariile să fie în legătură cu tema articolului. Suntem convinşi de profesionalismul Dumneavoastră şi vă informăm că comentariile cu conţinut provocator sau la o altă temă decât cea abordată nu vor fi aprobate de către administrator.

 15. Cires Elena, contabil spune:

  Cer scuze de la Admin, dar am sa-mi expun parerea si la tema, si privind comentariile. Consider, ca in general comentariile la subiectul articolelor bine venite; chiar necesare sunt corectarile in cazul cind cineva da un raspuns gresit. Intrebare la tema: care act normativ prevede lipirea raportului X in RMCC?

 16. Victoria spune:

  Pentru d-a Cires Elena: Scrisoare IFPS nr.17-6/3-12/197-1021 din 26.03.2008″Privitor la unele cazuri particulare din domeniul exploatarii MCC”(Contabilitate si audit,2008,nr.4)…Pentru Constantin:”Contabilitate si audit”nr.8 a.2012 paj.39-este informatia completa,privint completarea rejistrului de casa…. Pentru toti cititorii:vasa dori mult sukces in lucru si mai multa intelejere si rabdare unul fata de altul!!!

 17. Cires Elena, contabil spune:

  Pentru Victoria: Scrisoarea IFPS nr.17-6/3-12/197-1021 din 26.03.2008 nu este act normativ.

 18. Liliana spune:

  Mai intai invata sa scrii corect, nu exista masina de casa ci exista casa de marcat.

 19. Adrian spune:

  Mie imi pare tare rau ca cititorii sint asa de rai si agresivi in comentarii. Prin aceasta autorii sint descurajati sa mai scrie ceva. si pe viitor nu sint sigur daca o sa mai doreasca sa se publice acest autor pe paginile contabilsef.md. Iar dvs. dragi comentatori va invit sa scriti macar cite un articol cit decit mic si sa-l postati pe aceste pagini. Da sint de acord ca fiecare are dereptul la replica lui, dar dati sa o facem mai civilizat, chiar si in cazul cind sint greseli, nimeni nu este perfect. Constatati greseala si incurajati autorii. Altfel nu o sa avem ce citi, studia, dezbate pe aceste pagini si tot noi o sa avem de suferit. O zi buna tuturor. si sper sa vad articolele dvs. pe contabilsef 🙂

 20. Ion spune:

  Dra Liliana daca va referiti la articol legea asa se numeste HG nr. 474 din 28.04.98 „Cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar”. Foarte urit va purtati, dragi comentatori

 21. Victoria spune:

  In toate is de acord cu domnii Ion si Adrian!!!…E foarte usor sa aratam,ca sintem mai destepti ca cineva,dar kind te ciocnesti cu vrio intrebare mai dificila,cautam raspunsul pe diferite saituri de specialitate???!!!!… Daca no sa fim mai toleranti unul fata de altul,o sa fie greu sa DISCUTAM pe marjinea problemelor aparute….Fiecare din noi are de solutionat diferite intrebari in activitatea zi de zi..Si asa ne indignam de Lejislatia noastra ,care poti so interpretezi ,cum doreste fiecare organ de control,da nu cum e CORECT….,apoi,haideti si niom insulta inca unul pe altul !!!…Kred,ca e mai bine sa te imparti cu parerea si experienta sa,dekit sa ofensezi pe cineva si sa te faci mai destept ca altii…!!!!…Dar,administratorilor Contabilsef.md., leas dori mult sukces in lucru si kit mai multe materiale normative,care sa ne ajute sa ne descurcam in multe operatiuni economice(care le poti reflecta-sau-CORECT,sau-cum DORESC Organele de control)…..

 22. ALINA spune:

  AM CITIT TOATE COMENTARIILE, IATA CAM IN ASA MOD SE AFLA CONTABILITATILE LA 89% DIN FIRME DIN RM. INTERESANT VOI MAI CITITI CEVA DE PE ACEST SITE, SAU ……. CA TATI?!

 23. ghenadie negara spune:

  alina, msc, ati pus kapaku.

 24. Victoria spune:

  Stimata,d-a Alina,ma scuzati,dar,un pic nam inteles concluzia d-stra….Daca va referiti la sitiul in cauza,apoi e binevenit pentru toti contabilii-si incepatori si cu experienta-asa e parerea mea,desigur(am 20 ani experienta in contabilitate si mii interesant sa citesc despre experienta altora in abordarea unelor probleme in contabilitate)…Dar,daca va referiti la lucrul concret a contabililor in fiecare entitate economica,apoi,din pacate,Lejislatia noastra,care poti so interpretezi cum doresti,ne face sa cautam diferite metode,ca sa fie multumiti TOTI-si angajatorul nostru,si organele de control…Asa,ca competentei(si rabdarii) noastre,a contabililor de azi,se poate de invidieat !!!!Desigur,fara reviste si sitiuri de specialitate,near fi mai greu sa ne orientam in lucrul nostru zi de zi….Sinteti de acord cu aceasta???!!!!….Sukces la toti !!!…Mai multa stima unul fata de altul si o critica SANATOASA a lucrurilor,care ne deranjeaza….

 25. ghenadie negara spune:

  nu inteleg de ce atita zarva. din cite vad eu, articolul este apreciat cu „foarte bun”, ma refer la stelutele de mai sus. in ceia ce priveste interventia mea la raspunsul „deplasat”, cu care a si inceput discutia, nu am vrut sa supar pe nimeni. succese la toti.

 26. Victor spune:

  Vreau si eu sa stiu ce inseamna ♦ Adresa amplasării MCC, trebuie sa fie înregistrată la Inspectoratul Fiscal??? de exp daca deschid o terasa de vara tre sa am adresa in cort??? Merci

 27. Suiu Tatiana spune:

  spuneti-mi Va rog pot sa anulezun cec batut pe aparatul de casa din greseala. Model MP-500TM Datecs

 28. valentina spune:

  am gresit la raportul Z ,nu am apasat 0 la urma,adica nu am facut anularea ,ce masuri sa iau in asa caz…va multumec

 29. ciuciu matteo spune:

  Cum sa anulezun cec batut in aparat?

  1. Alexei S. spune:

   Trebuie să concretizezi la ce aparat de casă. Dacă e Aclas, Tremol sau Elicom, anularea este posibilă în caz că nu ați apăsat butonul Total.Dar dacă ați apăsat nu e posibil.

 30. Marina G spune:

  Buna ziua. Am asa o inbtrebare… Am batut un cec la aparatul de casa. Primul cec l-am dat clientilor, Dar al doilea nu a iesit, Probabil ca clientii au scos cardul inainte de vreme , si nu s-a tiparit al doilea cec. este posibil ca tranzactia sa nu fost fi facuta?
  Multumesc foarte mult anticipat

 31. A.S spune:

  Buna ziua lucrez de 2 luni intr-un magazin si am facut o greseala la completarea registrului de casa nestiind ca nu se permite am facut o greseala enorma am incercat sa corectez dar nu sa primit si am rupt foaia cu datele scrise si le-am transcris pe foaia urmatoare….as vrea sa stiu daca se poate ceva de rezolvat sau nu am nici o varianta…daca nu,tunci care sunt consecintele pentru mine?si consecintele pentru firma?

  1. Super contabil spune:

   In cazul dvs este foarte complicat. Solutii sunt mereu dar cit sunt de acceptabile. 1. Este necesar foaia rupta si registru de dus la fisc de explicat, poate te vor ierta si te vei alege cu o amenda contraventionala 50 unitati 293.1 al. (8). 2 In aceeasi situatie fiind foaia din registru (ne aruncata) te vei alege doar cu un avertisment, dar daca este distrusa complet te vei alege cu o amenda de 50000 conform art 257 al 5 CF, iin care se spune ,,ce face imposibilă efectuarea controlului fiscal’ ?!!! 3. Sa tacem si daca tare nu se observa poate vom trece impreuna de aceasta situatie.

 32. Footrush Alexandrovici spune:

  Am făcut Raportul Z a 2-a zi la prima oră. Cât de greșit este și care ar fi pedepsele? Mulțumesc!

 33. Angela spune:

  Buna. Ajutor!!!
  Lucrez consultant,am avut un clent care a procurat marfa si apoi sa refuzat,el sea adus aminte ca are reduceri la noi.. E lam deservit eam batut al bon cu reducere. Bonul care a fost batut mai intii am hotarit in fiecare zi sa anulez cite oleaca,adica am invidere ca sa coincida incasatia la sfirsitul lunii.
  Stiu ca trebuia sa scriu lamurire deamu e tirziu,mam speriat complet,dar si un cumparator agresiv am avut ,,, zimbeam in toate 32 de dinti…. Agutatima varog cum sa verifec coret cit mea ramas sa mai anulez din bonuri!!!!!!!!!!????????????????????????

  1. Super contabil spune:

   Super contabil sta de garda mereu.!!!!!!!!! Trebuie sa verificati incasarile pe casa din acest aparat de casa cu coaloana 10 din registru.

 34. victor spune:

  recent am devenit administrator la o intreprindere cu jocuri de norok……am primit aparatul de casa si control si registrul aparatului de casa formular 3-I-H… poate sa ma ajute cineva ? cum se indeplineste coloana 13 cu denumirea Valoarea a rulajului iesirilor cumulat de la inceputul anului gestionar (lei) (A+BD) ?

 35. GAVRILITA VERA spune:

  vinzatorul na observat ca se termina rola si adat sa tipareasca z-raportul si nu tiparit schimbid rola aldoilea raport sa tiparit cu 0 as vrea sa stiu daca sepoate tipari raportul inca odata la aparatul de casa chd-3030?

  1. Super contabil spune:

   Se poate de tiparit dublicat, va adresati la firma care deserveste aparatul.

 36. Ana spune:

  Buna ziua ,poate cine sa raspunda la intrebare;Registrul de casa si control nu sa terminat timp de 3 ani ,putem face si in continuare inregistrari pe anul viitor pina se ternina in 2016 asa era ca faceam mai departe inregistrari.Multumesc

  1. Super contabil spune:

   Daca va ajunge loc pu 2017 atunci da. Daca socoti nu va ajunge, atunci deschideti unul nou.

 37. Nadejda spune:

  Bună ziua, va rog sa ma ajutați. Eu sunt vinzator la un magazin alimentar și am greșit înregistrarea sume rulajului TVA in jurnalul de casă, dar am observat greșeala abbbbia după 14 zile. Spuneți-mi va rog dacă vvoi primii vreo pedeapsa, dacă da carre ar fi.și cui sa ma adresez pentru ca să-mi corectez greseala. Mulțumesc.

  1. Super contabil spune:

   Daca ati transcris in aceste 14 zile, rulajele corecte din Z raport, atunci lasati asa. Nu ati corectat nimic, nu se va observa.

 38. a83 spune:

  buna ziua, ma poate ajuta cineva, cum as putea tipari un raport de inchidere a zilei (de ex. azi e 18.03.2017dar raportul imi trebuie pentru data de 03.03.2017, caci din greseala sau ne atentie nu l-am facut la ziua data,) daca e posibil asa ceva? Va multumesc anticipat!

 39. Ana spune:

  Buna ziua, cine ma poate ajuta doresc sa scot un raport unde sa fie indicat Valoarea totala a rulajului si Valoarea totala a tva la fiecare rapot de inchidere zilnica de la inceputul anului .Stiu ca este posibil asa ceva ! aparatul de casa DATECS MP-500TM

 40. elena spune:

  Ajutor, poate ceva nu cunosc, vinzatoarea a batut intr-o zi 3 bonuri gresite in suma totala de 8 milioane, s-a apropiat persoana care deserveste aparatul de casa si pur si simplu au facut inregistrare in jurnalul de casa in rubrica restituit, bonurile batute gresit sa-u aruncat,fara lamuire, nu-i nimic. Ce face contabilitatea in asa caz.

 41. Istratii Irina spune:

  скажите пожалуйста на сколько это серьёзно и какие могут быть последствия если сековую ленту разрезали а конкретно вырезали сек а потом приклеили обратно? спасибо.

 42. Maidanschi Roman spune:

  Lucrez la o companie, unde suntem 3 casieri, si avem un aparat de casa la toti. Fiecare casier incepe lucrul dimineata cu soldul ramas din ziua precedenta. In zilele de simbata si duminica, operatorul al treilea nu activeaza, iar soldul lui ramine in safeu. I-mi spune-ti va rog daca dimineatza trebue de introdus in casa ca sume introduse si suma operatorului al treilea care la moment nu activeaza ?

 43. Natalia spune:

  Am batut un cec de 733 lei in loc de 73 iar apoi am apasat 660si butonul%- si mia iesit un cec in care scrie suma totala si minus acei 660 lei o sa fie vreo problema la control

 44. Cristina spune:

  Buna, la firma seara nu s-a scos raportul Z iar a doua zi s-a scos după orele 12:00 (in aceasta perioada nu s-a bătut bonuri) . Care sunt consecintele pentru vânzător si ce pot face?
  Amenda forma primește?

  1. Petru spune:

   NU mai puteti face nimic. Raportul sa scoate in timp de 24 ore. Nu e grav. Nu cred ca o sa va aplice careva sanctiuni

 45. Lia spune:

  Bună ziua… Spune-ți va rog ce sancțiune primesc in cazul care am închis Z in următoarea lună de la baterea cecului…adică cecul l-am bătut pe 13noiembrie încasări nu am avut…iar z l-am închis pe 7decembrie…mersi anticipat….

 46. vlad ig spune:

  am pierdut z raportul ce consecinte vor fi? ce pot face

 47. vlad ig spune:

  este posibilitate de scos z cu data in urma spre exemplu 02,12,2017?

 48. Anonim spune:

  Mi se termină registru .ce fac  ?unde ma adresez

   

 49. Eujenia spune:

  Buna ziua .va rog sami spuneti pina la ce suma se permite bani in plus ne inrejistrati in aparatul de casa pentru controlul fiscal ?? Pe zi se string ceva banuti in suma de pina la 10 lei de la cumparatorii ce nu vor sasi ea restul de banuti .cit se da voe ? Pentru nu a avea probleme cu fiiscul .va multumesc 

   

  1. Anonim spune:

   Aveti dreptul sa aveti in casa + ,- 20.00

 50. Anonim spune:

  Cum pot proceda în situația cînd am scos din greșeală raportul z de două ori într-o zi

 51. Anonim spune:

  Buna ziua, spuneti va rog, cit timp poate activa o intreprindere deschisa recent fara aparat de casa

 52. Anonim spune:

  Buna ziua , am o mica intrebare , anul trecut la aparatul fiscal DATECS DP-150 i sa schimbat SD-ul si cind am dorit sa scot raportul anual mia aratat data cind a fost repornit aparatul , ce pot face in cazul dat?

  1. Adrian spune:

   Adresati-va la furnizor ca sa scoata raportul anual pentru sd nou si informatia din sd vechi

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...