37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Măsuri temporare de protejare a pieţei interne

Măsuri temporare de protejare a pieţei interne

28.04.20161.104 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Până la finele acestui an la importul laptelui şi produselor lactate, cărnii şi cimentului din Ucraina vor fi aplicate taxe vamale. Totodată, Moldova a stabilit cote la importul acestor produse în regimul de comerţ liber cu ţările CSI, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de guvern.

Prin introducerea taxelor vamale se încearcă protejarea pieţei interne de importurile masive de lactate din Ucraina. Potrivit Ministerului Economiei, volumul produselor lactate importate din Ucraina a înregistrat în anul 2015 o creştere semnificativă. Astfel, importul de lapte acru, lapte prins şi smântână, iaurt, chefir a crescut de 1,5 ori, de brânzeturi cu 33 la sută, iar a salamurilor şi produselor similare de 14 ori.

Mărimea taxei vamale, aplicate la laptele şi produsele lactate, carnea şi cimentul importate din Ucraina va fi de 10-15 la sută.

Aplicarea temporară a măsurilor de protecţie a pieţei interne a fost solicitată de mai multe ori de către producătorii autohtoni de aceste produse, care au semnalat că sunt nevoiţi să activeze în condiţiile de concurenţă neloială., Aceasta, având în vedere că produsele lactate şi din carne ucrainene se comercializează la un preţ mai mic, pentru că nutreţurile în ţara vecină sunt mai ieftine.

Totodată  premierul Pavel Filip a avertizat ministerele de resort să monitorizeze situaţia, ca aceste măsuri de protecţie a pieţei interne şi a producătorului local să nu ducă la majorarea preţurilor la produsele respective pentru consumatori.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...