37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Luna sărbătorilor de iarnă e păguboasă pentru ţară. Cât pierde ţara din cauza vacanţelor prelungite oferite de Guvern

Luna sărbătorilor de iarnă e păguboasă pentru ţară. Cât pierde ţara din cauza vacanţelor prelungite oferite de Guvern

09.01.20141.148 views Adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Luna sărbătorilor de iarnă e păguboasă pentru ţară. Cât pierde ţara din cauza vacanţelor prelungite oferite de Guvern

Zilele libere oferite cadou bugetarilor ne costă peste un miliard de lei,  aceasta fiind, în linii mari, valoarea PIB-ului nerealizat în zilele lucrătoare, în care circa 200.000 de angajaţi la stat se odihnesc

În Republica Moldova, începutul anului este, practic, o perioadă moartă din punct de vedere economic. Până la 9 ianuarie, iar în unele cazuri şi până la jumătatea lunii, activitatea instituţiilor publice este practic paralizată, ca urmare a sărbătorilor de iarnă şi a vacanţei prelungite decretate de autorităţi.

COMPANIILE ÎŞI IAU VACANŢĂ DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

A devenit o tradiţie ca Executivul să acorde zile libere pentru ca angajaţii să aibă weekenduri prelungite sau pentru a crea punţi libere între sărbători. E adevărat că unele zile libere vor fi recuperate sâmbăta, dar specialiştii în resurse umane spun că acestea sunt inefeciente.

La finele anului trecut, şi zilei de 25 decembrie – Crăciunul pe stil nou – i-a fost atribuit statutul de sărbătoare oficială. Astfel, în prezent avem 13 zile de sărbătoare nelucrătoare pe an, pe lângă concediul anual de 28 de zile, garantat de Codul Muncii. Pentru comparaţie, angajaţii din Marea Britanie, Germania, Irlanda şi Danemarca au doar nouă zile de sărbători legale pe an.

Pe lângă instituţiile publice, în această perioadă nu lucrează bursa, băncile comerciale, iar multe companii îşi iau vacanţă pentru două săptămâni.

TOATE CIFRELE DIN IANUARIE, ÎN SCĂDERE

Efectele nu se lasă aşteptate. În luna ianuarie, de regulă, veniturile, dar şi cheltuielile bugetare sunt cu 50% sub media lunară pe un an şi de două-trei ori mai mici ca în luna decembrie. De exemplu, în ianuarie 2013 veniturile la Bugetul Public Naţional au fost de 2,18 miliarde de lei, cu circa un miliard de lei mai puţin decât media anuală şi de două ori sub nivelul lunii decembrie 2012. Aceasta chiar dacă de la 1 ianuarie 2013 au crescut semnificativ mai multe taxe.

Exporturile scad şi ele în luna ianuarie, cu circa 20% faţă de media anuală, iar importurile - şi mai abrupt, cu aproximativ 40%, arată datele statistice.Impactul asupra PIB-ului poate fi doar estimat, pentru că nu avem calcule lunare, ci doar trimestriale ale evoluţiei produsului intern brut. Estimările noastre arată că o săptămână de vacanţă ar reprezenta o pierdere de 1,5 - 2,0 miliarde de lei pentru PIB.

Datele statistice relevă că în primul trimestru PIB-ul este cu 10-15% mai mic ca în trimestrul II şi cu circa 40% ca în trimestrul III.

PRILEJ DE PETRECERE

„Suntem cea mai săracă ţară din Europa, dar vrem să trăim ca în Germania şi să continuăm să muncim pe vechi. Singura şansă de creştere economică, pe termen lung, este să muncim mai mult. Politica axată pe măsuri populiste, cu decretarea de sărbători oficiale pentru a respecta tradiţia ortodoxă, este mai degrabă un anacronism“, susţine Tatiana Lariuşin, economist la IDIS Viitorul.

În opinia expertei, o mare parte din moldoveni sărbătoresc Crăciunul şi pe nou, şi pe vechi, iar impactul negativ asupra economiei ţării este şi mai mare. „Pentru mulţi angajaţi sărbătorile încep de la 24 decembrie şi continuă până după Crăciunul pe stil vechi. De fapt, nu e vorba despre o respectare a tradiţiei creştine, ci mai degrabă un prilej de a petrece. Or, puţini sunt cei care respectă preceptele creştine şi mai ţin şi post până la Crăciun“, constată Tatiana Lariuşin.

Economista nu crede în eficienţa recuperărilor de sâmbătă, pentru zilele libere, şi precizează că perioada prelungită a sărbătorilor creează dificultăţi mai multor companii şi instituţii cu afiliere internaţională. „Personal, nu îmi convine acest regim de muncă şi consider că şi aici ar trebui să ne adaptăm la ritmul de muncă din spaţiul spre care ne orientăm“, a mai adăugat Lariuşin.

„Suntem cea mai săracă ţară din Europa, dar vrem să trăim ca în Germania şi să continuăm să muncim pe vechi. Singura şansă de creştere economică, pe termen lung, este să muncim mai mult. Politica axată pe măsuri populiste, cu decretarea de sărbători oficiale pentru a respecta tradiţia ortodoxă, este mai degrabă un anacronism“, susţine Tatiana Lariuşin, economist la IDIS Viitorul.

ÎNCĂ DOUĂ-TREI ZILE PENTRU REACOMODARE

În plus, şi productivitatea angajaţilor din Republica Moldova lasă de dorit, fiind de trei-patru ori mai scăzută faţă de productivitatea medie a angajaţilor din statele-membre UE. Specialiştii în resurse umane spun că perioadele lungi de sărbători strică şi ritmul obişnuit de muncă, iar perioada de reacomodare ar necesita încă două-trei zile. Aceasta în timp ce începutul de an, de regulă, presupune un volum mare de muncă.

Câte sărbători avemÎn 2014, vom avea 13 zile nelucrătoare. Astfel, Crăciunul va fi serbat de două ori pe an: pe 7 şi 8 ianuarie şi pe 25 decembrie. Vom sta acasă de 1 ianuarie (Anul Nou); 8 martie - Ziua Femeii; prima şi a doua zi de Paşte; a doua zi de Paştele Blajinilor; 1 mai - Ziua Muncii; 9 mai - Ziua Victoriei; 27 august - Ziua Independenţei; 31 august - Limba Noastră şi ziua hramului bisericii din localitatea de reşedinţă.

Comentarii

  1. Ana spune:

    Pentru ce sa muncim mai mult? Ca coruptia sa infloreasca mai mult. Nu e chestia in faptul ca moldovenii lucreaza putin, ci in faptul ca exista corputie in tara si pentru nimeni acest lucru nu este secret. Intr-o tara fara coruptie tema aceasta ar fi actuala, dar nu la noi. A munci mai mult nu va schimba situatia, pentru ca un procent foarte mare din rezultate se duce pe apa sambetei, pentru ca banii ajung absolut nu acolo unde ar trebui. Daca munca noastra ar fi cu un rezultat, atunci chiar daca am munci mai putin am trai mai bine.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...