37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Litigiile comerciale vor putea fi soluţionate prin intermediul mediatorilor

Litigiile comerciale vor putea fi soluţionate prin intermediul mediatorilor

03.02.2017842 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Litigiile comerciale vor putea fi soluţionate prin intermediul mediatorilor, potrivit unui proiect lansat astăzi de Ministerul Justiţiei privind implementarea medierii comerciale în cadrul sistemului judecătoresc și sectorului privat, informează MOLDPRES.

Proiectul prevede instruirea a 30 de experţi şi are drept scop micşorarea numărului proceselor de judecată. Totodată, iniţiativa presupune soluţionarea litigiilor pe calea medierii, ceea ce ar presupune cheltuieli mai mici.

Viceministrul Justiţiei, Eduard Serbenco, a specificat că practica exercitării medierii nu este străină pentru Republica Moldova. „În prezent, există o lege a medierii, care se referă la medierea extrajudiciară sau privată. Am ales un nou Consiliu de mediere, care urmează să implementeze mai multe proiecte necesare, întrucît justiţiabilii să aibă căi de acces nu doar în faţa instanţelor de judecată, dar şi pentru a soluţiona litigiile pe cale amiabilă. Sperăm la o implementare reuşită, astfel încît părţile să se oprească în etapa de examinare şi reglementare a neînţelegerii sau a litigiului", a spus Serbenco.

De cealaltă parte, unii judecători consideră că procesul de mediere ar fi unul ineficient. „S-a vorbit astăzi foarte frumos şi doar de bine, aşa cum se face de obicei la lansări, însă există momente de care nu trebuie să uităm. S-a făcut o lege bună, însă pe lîngă ceea ce mai are de făcut un judecător, i se mai adaugă şi funcţia de mediator. Nu ştiu cît e de oportun să facem acest lucru anume acum. Personal, nu văd necesitatea în medierea judiciară aşa cum este preconizată şi promovată de Ministerul Justiţiei, deoarece în prezent nu putem asigura o mediere judiciară calitativă", a menţionat judecătorul Curţii Supreme de Justiţie, Dumitru Visternicean.

Vicepreşedintele Judecătoriei municipiului Chişinău, Luiza Gafton, a precizat că în momentul lansării s-a reacţionat sceptic faţă de desfăşurarea procesului de mediere. „Urmează să treacă o perioadă pentru obţinerea rezultatelor, însă pentru aceasta avem de muncit foarte mult. Am făcut recent o analiză privind numărul dosarelor analizate şi finalizate în Judecătoria Botanica prin intermediul împăcării în urma medierii şi vreau să vă zic că rezultatul este unul îngrijorător. Mă refer la faptul că toate dosarele vizează persoanele fizice, scopul fiind ca părţile să fie persoane juridice, ceea ce înseamnă că nu am obţinut ce am dorit. Posibil că prin intermediul unei informări şi comunicări ample rezultatele vor fi altele", a specificat Luiza Gafton.

Costul proiectului este de 480 mii de euro. Acesta este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare şi Centrul pentru rezolvarea disputelor.

În prezent, în Republica Moldova există în jur de 700 de mediatori cu pregătire generală.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...