37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Licitaţia pentru vânzarea pachetelor de acţiuni ale statului s-a încheiat fără rezultate

Licitaţia pentru vânzarea pachetelor de acţiuni ale statului s-a încheiat fără rezultate

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cea de-a doua licitaţie de la începutului anului pentru vânzarea acţiunilor de stat ale întreprinderilor s-a încheiat vineri, la Bursa de Valori a Moldovei, foarte modest.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la Bursa de Valori au fost propuse pachetele de acţiuni ale statului la 23 de întreprinderi, la un preţ iniţial de 804,2 mil. lei. A fost vândut un singur pachet în valoare de 2,4 mii lei. Aceasta este partea statului în Fabrica de vinuri din Bardar, unde statul deţine opt acţiuni.

Alte loturi de acţiuni nu au fost solicitate. Printre loturile expuse se numără combinatul de vinuri „Barza Albă" (100%), companiile de petrol „Comert-Petrol" (100%) şi „Combustibil Solid" (78%), combinatul de tutun „Tutun-CTC" (90,81%), fabrica de covoare „Floare-Carpet" (59,486%), hotelul „Chişinău" (60,179%).

Licitaţia s-a desfăşurat în cadrul celei de-a doua runde de privatizare de la începutul anului, în cadrul căreia în vânzare sunt scoase bunuri publice în valoare de 1,5 mlrd. lei.

Majoritatea absolută a loturilor au fost scoase la vânzare de câteva ori, însă fără succes.

La prima rundă de privatizate a bunurilor de stat din primăvară au fost propuse spre vânzare zeci de obiecte în valoare de peste 1 mlrd. de lei. Au fost vândute doar şapte obiecte în sumă de 312,9 mil. de lei, ceea ce este de 8,5 ori mai mult decât în anul 2015. Cel mai mult s-a încasat la licitaţiile de la Bursa de Valori, unde pachetele de stat ale S.A. „Unic" (85,45%), „Aeroport Catering" (100%) şi „Amelioratorul" (99,38%) au fost vândute în sumă de peste 258,3 mil. lei.

În anul 2015 au avut loc două runde de privatizare. Din bunurile în valoare de 1 mlrd. lei care au fost propuse spre vânzare au fost vândute obiecte în sumă de numai 36,7 mil. lei, ceea ce este de şase ori mai puţin decât a fost preconizat şi de 4,5 ori mai puţin decât în 2014.

Pentru anul 2016 sunt prevăzute venituri din privatizare la nivelul de 300 mil. lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...