37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Liberalizarea capitalului: Statul va ierta moldovenii care au acumulat venituri semi-legal în schimbul unei taxe de 2%

Liberalizarea capitalului: Statul va ierta moldovenii care au acumulat venituri semi-legal în schimbul unei taxe de 2%

08.12.201674.768 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pe masa deputaților va apărea în scurt timp un nou proiect de lege semnat de Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Igor Vremea, Cornel Padnevici și Roman Boțan. Acesta descrie procedura de liberalizare a capitalului, nouă pentru țara noastră, dar aplicată deja în alte state. Prin această lege, moldovenii vor putea declara capitalul care le aparține, dar pe care înainte îl scriau pe alte persoane sau nu-l declarau deloc.

Liberalizarea capitalului va permite persoanelor fizice, care sunt cetățeni ai Moldovei, să declare capitalul ce le aparține, care anterior se afla în posesia altor persoane fizice sau nu era declarat deloc. Prevederea se referă atât la mijloace bănești, cât și la capitaluri ce iau alte forme, precum imobile, valori mobiliare, cote de participare în SRL-uri, mijloace de transport.

Totuși, moldovenii nu vor putea să liberalizeze capitalul obținut prin surse infracționale.

Potrivit autorilor, „liberalizarea capitalului este o oportunitate unică de a scoate din anonimat mijloacele bănești sau alte forme de capital și de a le include în circuitul economic legal”.

Liberalizarea constă din:
- Declararea capitalului anterior nedeclarat
- Trecerea capitalului de pe numele deținătorilor formali pe cei reali
- Reflectarea în scopuri fiscale a valorii reale pe piață a activelor

Subiecții liberalizării vor achita instituției financiare o taxă de 2% din suma activelor de capital supuse liberalizării, sumă care va ajunge în buzunarul Ministerului Finanțelor.

Expertul în economie în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert Grup", Eugen Ghilețchi, spune că inițiativa deputaților este un bună, scoțând la lumină o parte din economia tenerbă.

„Se va permite legalizarea capitalului care până acum era ascuns, în schimbul perceperii unei taxe de 2% asupra acestui capital”, explică Ghilețchi. În viziunea sa, statul „iartă" capitalul semi-legal în schimbul taxei. Tocmai din acest motiv, o altă lege care vine să o completeze pe actuala, spune că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu va supune controlului acest capital. „Statul nu va trage la răspundere pentru încălcările pe care le-au comis cei care au obținut acest capital, însă doar cel care va fi înregistrat până la 1 iulie 2017”, mai precizează Ghilețchi.

Autorii proiectului spun că această lege ar transforma Moldova într-o nouă destinație regională a investițiilor străine și va diminua ponderea economiei subterane.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...