37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Legislaţia sectorială va include norme primare aferente metodologiilor de calcul a preţurilor şi tarifelor

Legislaţia sectorială va include norme primare aferente metodologiilor de calcul a preţurilor şi tarifelor

20.06.20111.204 views Ministerul Economiei al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Legislaţia sectorială va include norme primare aferente metodologiilor de calcul a preţurilor şi tarifelor

 

Legislaţia sectorială va include norme primare aferente metodologiilor de calcul a preţurilor şi tarifelor, metodologii ce vor fi aprobate de Guvern.

Urmare a unei primei şedinţe a Grupului de lucru pentru perfecţionarea politicii de stat în domeniul preţurilor / tarifelor (13 mai curent) s-a decis de comun acord de a trece de la o abordare unică în politica de stat a preţurilor / tarifelor la o abordare sectorială, bazată pe criterii şi principii similare fixate în legislaţia naţională.

Astfel, în perioada 25 mai – 3 iunie 2011 Ministerul Economiei a desfăşurat şedinţe de lucru sectoriale: produsele petroliere şi energetice, produsele farmaceutice şi social importante, piaţa serviciilor comunale, medicale, transport, poştale şi comunicaţii, etc.

Drept rezultat s-a întocmit un raport generalizator privind politica de stat în domeniul preţurilor / tarifelor cu identificarea soluţiilor de perfectare a cadrului juridic conform următoarelor principii: legislaţia sectorială trebuie să includă norme primare aferente metodologiilor de calcul a preţurilor / tarifelor şi competenţa Guvernului de a le aproba; metodologiile aprobate prin acte guvernamentale să fie racordate la costurile efective de prestare a serviciilor; operatorii (prestatorii de servicii) aprobă tarifele şi le notifică instituţiilor de ramură.

În acest context şi urmare şedinţei Grupului de lucru respectiv din 14 iunie curent, raportul generalizator şi conceptul Planului de acţiuni întru perfectarea cadrului juridic existent în domeniul preţurilor / tarifelor, au fost remise instituţiilor de ramură pentru avizarea acestora şi lansarea modificărilor şi completărilor la actele normative sectoriale. Este de notat, că după definitivarea Planului de acţiuni menţionat, acesta va fi înaintat Guvernului pentru a fi aprobat prin act guvernamental.

Concomitent, Ministerul Economiei elaborează modificări şi completări la Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţul interior aferente formării preţurilor la produsele social importante şi un proiect de act guvernamental întru executarea prevederilor legale la acest subiect.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...