37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Legislaţia naţională cu privire la asigurări va fi armonizată la normele UE

Legislaţia naţională cu privire la asigurări va fi armonizată la normele UE

26.04.20161.835 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Rezultatele misiunii de susţinere a armonizării cadrului legislativ la standardele Uniunii Europene (UE) în domeniul asigurărilor au fost prezentate astăzi într-o conferinţă, organizată de Ministerul Economiei şi proiectul european „Suport pentru implementarea ZLSAC în Republica Moldova", informează MOLDPRES.

 „Deşi au trecut doar zece ani de la elaborarea legislaţiei referitoare la asigurări, în multe aspecte aceasta este deja depăşită de schimbările pe care le-a cunoscut sectorul", a menţionat în cadrul conferinţei Iurie Filip, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Potrivit acestuia, „se impune o revizuire calitativă, radicală a legislaţiei în domeniu".

Experţi străini şi locali au prezentat modificările ce se impun în domeniul asigurărilor de răspundere civilă auto, activităţii distribuitorilor de asigurări şi solvabilităţii companiilor. „Există multe aspecte în celelalte domenii ale cadrului moldovenesc de asigurări, care nu sînt neapărat acoperite de directivele UE, dar care pot fi îmbunătăţite, de aceea sînt necesare revizuiri suplimentare", a menţionat expertul britanic Demetris Floudas.

Potrivit angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, Republica Moldova urmează să majoreze eşalonat, pînă în anul 2022, valoarea despăgubirii minime pentru vătămare/deces pînă la cinci milioane de lei şi a despăgubirii pe un singur caz asigurat a mai multor persoane pînă la 25 milioane de lei. De asemenea, se prevede cotarea preţurilor de referinţă pentru despăgubire în valută străină (euro) în legislaţia Moldovei, a mai informat expertul britanic.

Cu referire la distribuţia de asigurări, Veaceslav Cernica, director executiv ERVAX Broker, a subliniat că în legislaţia naţională urmează să fie introduse noţiuni noi ca „distribuţia de asigurări", „intermediere asigurări auxiliare", definiţia riscurilor mari, care nu se conţin în legislaţia în vigoare.

„Directivele UE pun un accent foarte mare pe transparenţă şi informarea consumatorului în vederea protejării drepturilor acestora", a mai spus Cernica. Asiguratorii vor fi obligaţi să obţină certificat de competenţă, de aceea o mai mare atenţie va fi acordată şcolarizării.

Participanţii la conferinţă au constat că dacă în cazul Directivelor UE privind asigurările de răspundere civilă auto sau distribuitori, Republica Moldova are un termen de trei ani pentru a se alinia la normele Uniunii Europene, apoi în cazul solvabilităţii a fost stabilit un termen de pînă în anul 2021, deoarece implică mari cheltuieli pe care urmează să le suporte companiile de asigurări.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...