37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Legea fondurilor AOAM pentru 2016, adoptată de Parlament

Legea fondurilor AOAM pentru 2016, adoptată de Parlament

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Legea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2016 a fost adoptată vineri, 1 iulie, în lectură finală de către Parlament. Documentul prevede că atât veniturile, cât şi cheltuielile vor fi în sumă a câte 5 miliarde 838 milioane de lei.

Veniturile fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul curent vor fi majorate cu peste 678 milioane de lei sau cu 13% comparativ cu 2015. Cea mai mare parte a acumulărilor, în jur de 3 miliarde 167 milioane de lei, cu 16% mai mult faţă de suma aprobată anul trecut, va proveni din primele de asigurare în formă de contribuţie procentuală.

Pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern sunt prevăzute transferuri din bugetul de stat în sumă de 2 miliarde 419 milioane de lei, în creştere cu peste 8%, iar veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în volum de peste 93 de milioane de lei.

Conform documentului, cheltuielile din fondurile AOAM pentru acest an se vor majora cu peste 578 de milioane de lei sau cu 11% faţă de 2015. O bună parte din cheltuieli va fi efectuată din fondul de bază în volum de 5 miliarde 611 milioane de lei pentru achitarea serviciilor medicale curente.

Această sumă este în creştere cu peste 711 milioane de lei sau cu 14,5% faţă de anul trecut, ceea ce va permite sporirea finanţării instituţiilor medicale, inclusiv a salariilor lucrătorilor din instituțiile medico-sanitare publice. Totodată, şi medicii rezidenţi vor fi salarizaţi din fondul de bază al AOAM. Astfel, legea prevede reducerea cu peste 15 mln lei a fondului de rezervă şi transferarea sumei respective în cel de bază.

Din fondul de bază va fi acoperită şi majorarea volumului de cheltuieli pentru medicamente compensate, extinderea serviciilor medicale aprobate în Programul unic al AOAM. Pentru compensarea medicamentelor au fost planificate peste 502 milioane de lei, cu cca 167 de milioane mai mult faţă de suma aprobată în 2015.

Documentul mai prevede păstrarea primei AOAM în sumă fixă la nivelul anului trecut - de 4 056 lei, precum şi a celei în formă procentuală - 9%, achitate de angajaţi şi angajatori în cote egale, câte 4,5%.

Legea fondurilor AOAM pentru 2016 va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...